Menekül a nagytőke az országból

Alig három hónappal a francia elnökválasztás előtt – amelynek Francois Hollande szocialista jelölt a nagy esélyese – a vagyonosok elkezdték kimenekíteni tőkéjüket az országból. A kedvelt célpontok Svájc, Belgium és Nagy-Britannia, ahol pénzügyi tanácsadók, ügyvédek és bankárok segítik az emigráló francia nagytőkéseket – számolt be keddi számában a Le Monde.

A mértékadó liberális napilap szerint a helyzet nem hasonlítható Francois Mitterrand 1981-es győzelméhez, amikor a második világháború óta először választottak meg baloldali jelöltet államfőnek a franciák. A szocialista-kommunista kormány első intézkedéseitől tartva akkor tömeges volt a tőke kivándorlása Franciaországból. A berlini fal azóta viszont leomlott, a Kommunista Párttól már senki nem tart, a politika váltógazdaság megszokottá vált, de a menekülés ismét kísért, s az elnökválasztás közeledtével egyre többen választják a pénzügyi emigrációt.

“Meg fogom kérni az ingatlanügynökömet, hogy becsültesse fel a franciaországi lakásaim és a szőlőültetvényeim értékét” – mondta  a lapnak egy libanoni származású francia gyógyszeripari nagyvállalkozó. Majd így folytatta: “megvárom április 22-ét (az elnökválasztás első fordulóját), hogy mi lesz. Ha nem kedvez az érdekeimnek, megkérem az ügynökömet, hogy mindent számoljon fel, s az Egyesült Államokba költözöm, ahol még tiszteletben tartják azoknak a jövedelmét, akik dolgoznak”.

Befektetési tanácsadók, pénzügyi ügyvédek, ingatlanügynökök mind az mondták a Le Monde-nak, hogy még soha nem láttak ennyi franciát külföldre távozni. “Az ügyfelek tartanak a választásoktól és attól félnek, hogy utána rosszabb lesz, bárki is nyerje meg azokat” – mondta egy francia biztosítótársaság képviselője a lapnak.A gazdagok számára az első hidegzuhany az volt, amikor Nicolas Sarkozy államfő a kormánytöbbség nyomására 2011 áprilisban eltörölte a mandátuma elején bevezetett adóplafont. A tőke elvándorlása azonban már 2011 elején megkezdődött, amióta elképzelhető vált az adóplafon megszüntetése – olvasható a párizsi ügyvédek egyik bizalmas jelentésében a pénzügyi emigrálásról. A helyzet azóta csak romlott, miután a kormányzat tavaly augusztusban, majd novemberben is megszorító intézkedéseket vezetett be, azóta pedig újabb adóemeléseket jelentett be a magas jövedelműek számára, valamint tervezi a tőkejövedelmek utáni szociális hozzájárulások, az örökösödési adó, valamint az osztalékok és a kamatok utáni pénzügyi terhek növelését.

A szocialista jelölt győzelmének esélyei pedig még nagyobb félelmeket váltanak ki, miután a baloldal által tervezett adóreform a nagyvállalatokat és a nagyvagyonosat célozta meg. Thierry Chomel de Varagnes, a Paris-Rive gauche de Barnes ingatlanügynökség vezetője szerint az ügyfelei egyértelműen megmondták, hogy ha Francois Hollande nyer, elhagyják Franciaországot. A baloldali jelölt ugyanis eltörölné a vagyonadóhoz kapcsolódó könnyítéseket, amelyek Sarkozy vezetett be az adóplafon eltörléséért cserébe, a legnagyobb adósávot a jelenlegi 45-ről 46 százalékra emelné az évi félmillió eurónál magasabb jövedelmek esetében. Hollande javaslatai alapján az ingatlanvagyonból befolyó jövedelmeket benyelné az adó, s így egyre nehezebb lesz a vagyonok fenntartása és megóvása az inflációval szemben.
A franciák legszívesebben a szomszédos Belgiumba, Svájcba és Nagy-Britanniába telepítik át vagyonukat, ahol kedvezőbben az adófeltételek. Egyébként is sok francia költözik át Belgiumba, ahonnan TGV-vel járnak dolgozni franciaországi munkahelyeikre. A szuperexpress vonat ugyanis 80 perc alatt ér Brüsszelből Párizsba, ez pedig rövidebb, mint a reggeli dugóban Párizs valamelyik elegáns elővárosából autóval bejutni a városközpontba.A legvagyonosobbak azonban inkább Nagy-Britanniát és Svájcot választják. Nagy-Britanniában ugyanis olyan az adórendszer, hogy az odatelepült nem briteknek csak az ott megkeresett jövedelmük után kell adózniuk. “Az emberek Londonba költöznek, de a vagyonukat Luxemburgba vagy Svájcba viszik át, így kerülik el az adózást” – mondta egy szakértő a lapnak.

A svájci áttelepülés több időt vesz igénybe, miután letelepedési engedélyt kell kérni a 26 kanton egyikében. A 300 leggazdagabb svájci 2011-es listáján 43 áttelepült francia szerepelt, közülük ketten frissen érkezetek, 100 millió franknál jelentősebb vagyonnal. Svájci ügyvédek szerint a 2012-es év “kivételesen jónak” ígérkezik az áttelepülések szempontjából. Egy ügyvéd azt mondta a lapnak, hogy január óta már tíz megkeresést kapott olyan, 10 millió eurónál nagyobb vagyonnal rendelkező franciáktól, akik jól tudják, hogy a francia államnak pénzre van szüksége, és nem fogják őket békén hagyni, függetlenül attól, hogy ki nyerni meg az elnökválasztást.

“Sokan még nem hozták meg a döntést, de a kész papírok már ott vannak az éjjeliszekrényükön” – mondta egy gazdag ipari vállalkozókat képviselő svájci ügyvéd a lapnak. Hozzátette: “Már felkészültünk az érkezésükre, mert a rosszul tartott tehenek végül mindig a mi legelőinken kötnek ki”. Azt is elmondta, hogy kollegái nagy része már előre dörzsöli a tenyerét és drukkol, hogy a szocialista jelölt nyerje meg az elnökválasztást Franciaországban.-MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*