Az egész világon elterjedt az amerikai futball

Az amerikai futball egy olyan csapatjáték, melynek célja, hogy a labdát az ellenfél end zone-jába vigyük és pontokat szerezzünk. A labdával lehet szaladni, dobni vagy passzolni. Pontot gyűjteni többféleképpen lehet. Lehet a labda gólvonal mögé vitelével, a gólvonalon áthaladt csapattársnak való átadással vagy kapura rúgással.

A játékot az nyeri, aki a játékidőn belül a legtöbb pontot szerzi.Az Amerikai Egyesült Államokon kívül az amerikai futball névvel különböztetik meg a hagyományos futballtól, amit ott soccernek neveznek.. Az amerikai futball a 19. század végén alakult ki a rögbiből. Az aréna football az amerikai futball egyik változata, ez úgy viszonyul az amerikai focihoz, mint a teremfoci a labdarúgáshoz. Alapjában véve ugyanaz a játék egy teremben, de nagyobb irammal, több ponttal. A kanadai futball szorosan kapcsolódik az amerikai futballhoz, igaz pár fontos pontban szabályaival el is tér attól.


A pályát gyakran hívják vasrácsnak („gridiron”), mivel a pályán lévő jelzések nagyon hasonlatosak a grillsütő rácsához.
A játék egy 120 yard (110 méter) hosszú és 53 1/3 yard (49 méter) széles, téglalap alakú pályán történik. A hosszanti szélen lévő vonalak az oldalvonalak, a rövid szélen lévők az end line-ok. A pálya két végén a goal line-ok vannak, amelyek egy 100 yard hosszú pályarészt fognak közre. Pontot szerezni az end zone-nak nevezett, 10 yard széles területen lehet.
A pályát a goal line-tól a félpályáig (50 yard) az úgynevezett yard line-ok osztják 5 yardnyi részekre, akárcsak a rögbiben. Az oldalvonalakkal párhuzamosan két vonal található, ezek a hash mark-ok. A labda minden játék kezdésekor e hash mark-ok között kell, elhelyezkedjen.


Az end zone mögött található a 18,5 láb (5,64 méter) széles kapu (goal post vagy upright), amelynek alsó része 10 láb (3 m) magasan kezdődik. A sikeres rúgás feltétele az, hogy a labda efölé a 10 láb magas keresztrúd fölé és a kapufák, közé kerüljön. Biztonsági okokból a kaput tartó póznák egy szivacsos anyaggal vannak körülvéve, elkerülik ezzel az ütközésből eredő sérüléseket.A csapatok egyszerre 11 játékossal vesznek részt a játékban. A csapat összeállítása minden időkérésnél vagy szünetben változtatható, tetszőleges számú cserével. A csapatok három elkülönített csoportra vannak osztva, ezek: Offense Team (támadó), a Defense Team (védekező) és a Special Team (különleges csoport). Az NFL-ben egy csapat 53 játékossal rendelkezik összesen, és általában ezek mindegyike pályára lép minden meccsen.

Az amerikai futballt a pályán lévő két, tizenegy tagú csapat játssza, de a játék sajátosságából adódóan a csapatokat az edzői stábbal együtt közel 70-70 fő alkotja. Mivel a játéknak még nincs kialakult magyar szakzsargonja, a legtöbb dolgot az eredeti angol nevén neveznek itthon is.

Tamás István

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*