New York Times: Tarr Béla hattyúdala óda a túléléséhez

Tarr Béla A torinói ló című alkotásának jövő pénteki amerikai filmszínházi bemutatójával és a New York-i Lincoln Centerben megkezdődött életmű-vetítésével kapcsolatban A szerző hattyúdalában egy óda van a túléléshez címmel jelent meg írás a hétvégén a The New York Times internetes kiadásában.

“Emlékszik, Milan Kundera megírta könyvét a lét elviselhetetlen könnyűségéről? Mi csak meg akartuk mutatni önöknek a lét nehézségét” – idézte a szerző, Nicolas Rapold a magyar rendezőnek az októberi New York-i Filmfesztivál idején A torinói lóról adott interjúját.
“Az ember ugyanazt teszi minden nap, de minden nap más egy kicsit és az élet egyre gyengül és végül eltűnik. Ez az, amit ez a film bemutat” – mondta Tarr Béla októberben az Avery Fisher Hallban.

Rapold méltatta Tarr munkásságát, a rendező utolsó filmjét és ismertette több alkotótársának vallomását. A szerző szerint Tarr a napi túlélés ismétlődésének és a lemorzsolódásnak erőteljes bemutatásával egyben azt a saját, arra irányuló erőfeszítését is tükrözi, hogy elkerülje azt a sorsot, amitől félt, hogy filmkészítőként várni fog rá: azt, hogy ismételni fogja önmagát. Felidézte, hogy az 56 éves rendező az őt ünneplő New York-i közönség előtt megismételte, amit a Berlini Filmfesztiválon mondott, miután elnyerte az Ezüstmedvét, vagyis azt, hogy A torinói ló az utolsó film, amit rendezett.

Noha filmrendezők némelyike, miként Steven Soderberg is, arról ismert, hogy bejelenti visszavonulását, és aztán tovább dolgozik, A torinói ló forgatókönyvírója,Krasznahorkai László elismert regényíró úgy fogalmazott, van rá ok elhinni, hogy a rendező valóban távozik. “A torinói ló olyan film, amely után nehéz egy következőt csinálni. Közvetlenül az apokalipszis után? Még egyet? Az apokalipszisről? Abból csak egy van” – idézte a The New York Times Krasznahorkai e-mailjét.

A film operatőre, Fred Kelemen, ugyancsak e-mailben a fekete-fehér alkotás képi világáról azt írta, hogy az gyakran “a láthatóság határán lebeg, mielőtt eltűnne a sötétségben”.