Az amerikai nagykövet elindította az „Aktív állampolgárok” kezdeményezést

2012. január 26-án Kounalakis nagykövet hivatalosan elindította az Aktív állampolgárok kezdeményezést. Az év során szerte az országban olyan egyéneket és szervezeteket ismer majd el Kounalakis nagykövet, akik/amelyek közösségeik jobbá tételén dolgoznak.

Az első Aktív Állampolgár Díjat a Magyar Baptista Szeretetszolgálatnak adta át Kounalakis nagykövet a szervezet hazai és nemzetközi humanitárius munkájáért.Beszédében a következőket mondta:

„A Szeretetszolgálat a magyar civil társadalom egyik meghatározó képviselője, mely szükséget szenvedő embereknek nyújt létfontosságú segítséget.  Magyarországi tevékenységeik listája igen hosszú. Szerepel rajta többek között egy olyan középiskolai program elindítása, ahol felhívják a diákok a figyelmét az emberkereskedelem és a kábítószer-csempészet veszélyeire. Harcolnak a rasszizmus ellen, és esti programokat és más tevékenységeket szerveznek hajléktalanoknak és szenvedélybetegeknek. Olyan, az egész országra kiterjedő „cipősdoboz akciót” szerveztek, melynek keretében ünnepi ajándékokat oszthattak nehéz körülmények között élő gyermekek ezreinek.

Kounalakis nagykövet átadja a díjat Dr. Szilágyi Bélának, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat igazgatójának. (Követségi fotó: Németh Attila)

De a magyarországi munka csak egy része annak, amit ez a nagyszerű szervezet véghezvitt. Éppoly tevékenyek Afrikában, a Közel-Keleten, Ázsiában és a nyugati féltekén is. Afganisztánban például a magyar NATO kontingens mellett egészségügyi feladatokat láttak el és szülésznőket képeztek. Haitin a 2010. januári földrengés után amerikai kollégáikkal együtt az elsők között érkeztek a helyszínre, és két év elteltével még mindig ott vannak, hogy segítsék az ország újjáépítését. Épp most januárban nyitottak meg egy több száz haiti gyermeket befogadó iskolát és árvaházat.”
A díjátadó ünnepség után a vendégek – a civil társadalom, a kormány és a RETURN magyarországi öregdiák szervezet képviselői, valamint oktatók és Fulbright-ösztöndíjasok – beszélgetést folytattak az új kezdeményezésről és arról, hogy mi tesz egy állampolgárt aktívvá.  Szerintük az aktív állampolgárságnak éppúgy szólnia kell az egyéni felelősségvállalásról, mint az intézményi rendszer és a civil társadalom építéséről. Hangsúlyozták a fiatalok bevonásának fontosságát, akikkel együtt kell munkálkodni az erős közösségek és egy jobb világ megteremtéséért. Megosztották egymással az aktív állampolgárság előmozdítására magán- és szakmai életükben tett folyamatos erőfeszítéseik tapasztalatait is.
Szükségünk van a segítségére ahhoz, hogy egész Magyarországról találjunk jelölteket!  Kérjük, küldje el az „Aktív Állampolgár Díjra” szóló jelölését az active.citizenship@usembassy.hu e-mail címre. Üzenetében, kérjük, adja meg a következő információkat: a jelölő neve, városa, telefonszáma és e-mail címe; valamint a jelölt neve, városa, telefonszáma, e-mail címe, szakmája, szakterülete, közösségi projektje, tevékenysége és a jelölés indoklása. (Forrás: Budapesti amerikai nagykövetség )

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*