Közlekedési fennakadások Nagy-Britanniában

Jelentős közlekedési fennakadásokat okozott Nagy-Britanniában a vasárnapra leesett nagy mennyiségű hó. A fő repülőterek működnek, de nagyok a késések, és számos járatot, köztük egy budapestit töröltek.

Az intenzív éjjeli havazás nyomán vasárnapra 16-20 centiméternyi hó borította be az ország nagy részét, és Londonban is összefüggő a hótakaró.A hétvégére Nagy-Britanniát is elérte az Európát elborító, keletről érkező hideghullám. Az ország nagy részén mínusz 10-12 fokos hajnali fagyokat mérnek, ami az enyhébb atlanti klímához szokott Nagy-Britanniában sarkvidéki hidegnek számít.Ugyanakkor az Atlanti-óceánról nedves, melegebb levegő áramlott az országot elborító hideg légtömeg fölé, és ennek hatására szombat estétől vasárnap délelőttig folyamatosan és intenzíven havazott.

A hó és a csúszós utakon keresztbe fordult, felborult kamionok miatt sokan töltötték a vasárnapra virradó éjszakát az autópályákon. A Londonból Birmingham felé vezető M40-esen száz jármű akadt el. A Londont körülölelő – helyenként tízsávos – autópályagyűrűn, a hatalmas torlódásairól egyébként is hírhedt M25-ösön hét órán át állt a forgalom vasárnap hajnalban. A legnagyobb londoni repülőtér, a főváros nyugati határában fekvő Heathrow már a hó megérkezése előtt bejelentette, hogy 30 százalékkal csökkenti vasárnapi forgalmi menetrendjét a nagyobb felfordulás elkerülése végett.

Heathrow a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőtere, és jelenleg – a hivatalos statisztika szerint – 99,2 százalékos kapacitáskihasználtsággal működik; naponta átlagosan 1200 repülőgépet és 180 ezer utast indít és fogad. Ez a feszes kihasználtság az előző, rendkívül hideg és havas tél tapasztalatai alapján azt jelenti, hogy a teljes menetrend érvényben hagyása esetén a havazás okozta esetleges nagyobb fennakadás a forgalom teljes összeomlásához és az áthúzódó hatások miatt több napra elnyúló késés- és járattörlés-sorozathoz vezethet. A Heathrow-t üzemeltető cég, a BAA közleménye szerint ebben a helyzetben a forgalom előre megtervezett csökkentése biztosítja a legkisebb fennakadást.A British Airways, a legnagyobb brit légitársaság – amely naponta három járatot közlekedtet Heathrow-ról Budapestre – a BAA járatszám-csökkentési intézkedésének megfelelően vasárnapi három budapesti járata közül az elsőt, a BA868-as számú délelőttit törölte.

A délutáni BA866-os és az esti BA870-es budapesti járatot a vasárnapi törlések nem érintették, bár ez utóbbi indulására a Heathrow járatinformációs szolgálata több mint másfél órás várható késést jelzett.A British Airways közölte, hogy akiknek vasárnapra szóló repülőjegyük van, de nem kívánnak elindulni, csütörtökig ingyenesen áttehetik foglalásukat a cég más járataira. A havazás és a pályák jegesedése azonban az érkező járatok fogadásában is komoly fennakadásokat okozott. A British Airways Sydneyből és Philadelphiából érkező gépei például Heathrow helyett Amszterdamban, a Szingapúrból és Bostonból érkező járatok a skóciai Prestwickben szálltak le vasárnap. A járatok kényszerű átirányítása vasárnap délelőttig több mint háromezer utast érintett.A Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér – Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, City – közül a Heathrow-ra, Gatwickre és Lutonra érkezik naponta több járat Budapestről, de ez utóbbi két repülőtér forgalma vasárnap viszonylag zavartalan volt.

Komoly fennakadások voltak ugyanakkor a 400 kilométeres londoni metróhálózat működésében, mivel a vonalak jelentős része a külsőbb városrészekben a felszínen fut. A várost kelet-nyugati irányban átszelő Central metróvonal keleti végén, a nyílt pályán egy szerelvény elakadt a hóban, és az utasoknak 15 percet kellett gyalogolniuk a legközelebbi állomásig.-MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*