Amerika megőrül

Magyar idő szerint hajnali fél egykor kezdődik az észak-amerikai profi futballbajnokság döntője, a Super Bowl. A világ egyik legnézettebb sporteseménye, a New York Giants és a New England Patriots csatája, avagy visszavágnak-e Tom Bradyék a 2008-as vereségért?

A Super Bowl messze több, mint a világ legnépszerűbb amerikaifutball-ligájának döntője. Egy gigantikus üzlet, amelyben 30 másodperc reklám 3,5 millió dollárba kerül. Az amerikai himnusz éneklése a mérkőzés előtt mindig egy híres énekesnőnek jut kiváltságul: ezúttal Kelly Clarkson, az American Idol című tehetségkutató műsor győztese lesz az, akinek ez a megtisztelő feladat jut.

A híres-hírhedt szünetbeli show-t pedig Madonna, a világhírű énekesnő adja majd elő, számos meglepetésvendéggel. A műsorra mindig nagyon figyelnek az amerikai tévénézők, és az utóbbi években nem mindig volt annyira érdekes, mint amennyire elvárták volna.

A találkozó játékvezetője John Parry lesz, egy kipróbált sípmester: a 2006-os Super Bowlt is ő vezette, amelyen az Indianapolis Colts 29-17-re legyőzte a Chicago Bears csapatát. A helyszín egyébként éppen Indianapolis lesz, a Colts arénája, a 2008-ban átépített Lucas Oil Stadium. A létesítmény alapvetően 63 000 fő befogadására alkalmas, de egy ilyen nagy rendezvény alkalmából kibővítik 70 ezresre.

És most, a körítés és a külsőségek után lássuk a csapatokat: a New York Giants és a New England Patriots vívja majd a 46. Super Bowlt. A két csapat közül utóbbit fűtheti a visszavágás vágya: egyrészt mert az idei alapszakaszban is összecsapott a két együttes, és akkor a Giants nyert, másrészt mert ők vívták a 2008-as nagydöntőt is, ahol szintén a New York-i együttes játékosai ujjára húzhatták a bajnoki gyűrűket. Eddig mindkét együttes három-három alkalommal nyerte meg a Super Bowlt.

A két együttes közül a Giants van jobb formában: az alapszakasz utáni ellenfeleiket meggyőzőbben intézték el, mint a Patriots az AFC (American Football Conference) döntőjében a Baltimore Ravenst. Talán ezért, és az alapszakaszbeli győzelmük miatt is, a New York-i csapat kissé talán túl magabiztosan várja az összecsapást, legalábbis például Mario Manningham azt nyilatkozta, hogy ha Julian Edelman játszik, akkor “szétszedik”, vagy Osi Umenyiora, aki azt mondta, hogy Matt Light “idegesíti”, ezért “össze akarja törni”.

Ez pedig nagyon feltüzelheti a New England Patriots csapatát. Amelynek quarterbackje, Tom Brady már három Super Bowlt nyert. és tíz év alatt az ötödik nagydöntőjére készülhet – ami egészen kivételes teljesítmény, főleg, ha még hozzátesszük, hogy a döntő legértékesebb játékosának (MVP) kétszer is megválasztották. Posztján is riválisa, Eli Manning és a Giants egyszer tehát már legyőzték a Pats csapatát 2008-ban (akkor Manning lett az MVP); de hogy idén ki győz, a fél egytől kiderül.

A Patriots inkább támadásban erős, a Giants védőfala viszont hihetetlenül kemény. Jason Pierre-Paul, a már említett Umenyiora valamint Justin Tuck is kiválók a posztjukon. Viszont a Patsnél Wes Welker és Rob Gronkowski fogása lesz kimondottan nehéz feladat. Főleg utóbbi, a nagyszerű tight end állíthatja nagy kihívás elé a New York-iakat, és ha kettejük közül csak az egyikre tudnak figyelni, kész lehet a baj.

Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, a forma és a védekezés erőssége a Giants mellett szól, a visszavágás vágya és a támadás erőssége pedig a Pats mellet. Eli Manning és Tom Brady “párharca” pedig egészen kivételes meccset ígér.-samsungsport-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*