13 év után zárult a Globex Holding felszámolása

Csaknem napra pontosan, 13 évvel a megindítás után lezárult a Globex-Holding Befektetési és Vagyonkezelő RT. felszámolása, és a bíróság megszűntette a társaságot.

A Globex Holding felszámolási eljárása 1998. november 26-án kezdődött, és 2011. december 7-én fejeződött be. A cég felszámolója a Mátraholding Zrt. volt.  Más Globex-érdekeltségeknél továbbra is folyik a felszámolás, mint például a Globex Értékpapír-forgalmazó és Befektetési Rt. -nél, vagy a Globex Mix Transzportbeton Kft.-nél.

A Vajda László által 1989-ben Németországban alapított Globex 1991-ben részvénytársasággá alakult, majd 1993-ban holdingot is létrehoztak. A cégcsoport luxusházak építésével és értékpapírok forgalmazásával, kezelésével foglalkozott, kötvényeik mesés hozamokat ígértek. A vállalkozást azonban jelentős részben hitelből finanszírozták, az adósságokat folyamatosan görgették, s idővel a gazdaságosság, eredményesség érdekében szabályokat is áthágtak. A “túlburjánzó” cégcsoport a kilencvenes évek közepétől fizetési gondokkal küszködött, az önkormányzatok nem láttak pénzt kezelésre átvett részvényeik után, a kisbefektetők által rájuk ruházott értékpapírokat felélték, 1997-re kezelhetetlenné váltak a tartozások – írja a hirado.hu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*