Vagyonfelügyelet alatt a Malév

Rendkívüli moratóriumot rendelt el és rendkívüli vagyonfelügyelőt, az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t rendelte ki a Malév Zrt. mellé a Fővárosi Bíróság február 2-i végzésében. A Malév igazgatósága február 3-án délután tárgyalja meg a menedzsment által készített likviditási tervet, de abban biztosak, hogy a február elején esedékes béreket átutalják.

A vagyonfelügyelő megbízása a pénzügyi helyzet rendezéséig, legrosszabb esetben a felszámolás elrendeléséig tart, hozzájárulása nélkül a Malév Zrt. a továbbiakban kifizetéseket nem teljesíthet. A vagyonfelügyelő jóváhagyását attól teszi függővé, hogy a légitársaság kiemelt tevékenységének folytatásához, üzemszerű működéséhez szükség van-e az adott kifizetésre.

A rendkívüli moratórium alapján a légitársaság a csődvédelemhez hasonló védelmet élvez, a vele szembeni pénzkövetelések behajtása céljából indított végrehajtások szünetelnek, a jogszabály szerint biztosítékok nem érvényesíthetők. A Malévval korábban kötött szerződéseket a partnerek nem bonthatják fel, azoktól nem állhatnak el. A légitársaság hatósági engedélyeinek hatálya automatikusan meghosszabbodik.

A Malév csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján Fábián Balázs, a vagyonfelügyelő cég ügyvezetője elmondta: a különleges eljárás célja a társaság működésének fenntartása, a Malév menedzsmentjével együtt dolgozva. Az 1997-ben alakult cég korábban már számos felszámolás, illetve végelszámolás lebonyolításában vett részt, legismertebb esete a Reálbank volt. A mostani feladatot állami felszámolóként kapták meg. Berényi János, a Malév Zrt elnöke újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a hét elején megjelent hírek hatására a légitársaság jegyeinek eladása csökkent ugyan, de nem állt meg.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*