New Orleans után Floridában a legnagyobb Mardi Gras

Február 11  és április 14 között kerül megrendezésre New Orleans után Floridában a legnagyobb Mardi Gras a Universal Music Plaza színpadán Orlandoban. Számos híres előadó koncertjét hallgathatjuk meg köztük a B52s, Kelly Clarkson, Boyz II Men, Cyndi Lauper,  és Diana Rosst.

Ha online vásároljuk meg a jegyet akkor a kétnapos alap jegyár 60 dollár, a három éjszakás jegy ára melyhez szállást is kapunk a Universal egyik partner hotelében 249 dollár.

 

 

Eközben a rióihoz hasonló látványosságot jelent az Egyesült Államokban a New Orleans-i Mardi Gras felvonulás, amelyet hagyományosan a város francia negyedében tartanak. Az eseményre évente közel egymillió ember látogat el.

A Mardi Gras idején a félig – vagy egészen – meztelen testek valaha nagy felháborodást keltő látványa ma már szinte közhelynek számít a francia negyed kártyavetőktől és tenyérjósoktól egész évben zsúfolt utcáin. A mind nagyobb költségeket fölemésztő karnevál legfőbb pénzforrását a szerencsejátékok, a lottó és a bingó jelentik.

Arthur Hardy, egy népszerű karneváli kalauz kiadója szerint az egész karnevál egy részeg orgiához hasonlítható. „Legalább négy cég állt rá az országban a karneváli videók terjesztésére. Tévéműsorok közvetítik a csupasz melleikkel büszkélkedő nők és magukat mutogató férfiak képeit” – mondja Hardy. Úgy tartják, hogy ez a „mindent szabad” világ a fiatal turisták paradicsoma, ahol a tradíciókat büntetlenül és gátlástalanul lehet semmibe venni”. Az emberek hosszú utat tesznek meg azért, hogy levetkőzhessenek és bujálkodhassanak” – idézi a CNN az egyik New Orleans-i lakos véleményét, aki szerint az esemény hajdani családi jellege mára teljesen eltűnt.

A farsang, amely a legtöbb helyen vízkereszttől, január 6-ától hamvazószerdáig tart, az ókori római Saturnalia ünnepéhez is kapcsolódik, amelyen a rómaiak a hajdan volt aranykorra emlékeztek Saturnus istennek áldozva, majd nyilvános lakomát adtak állami költségen az egész nép számára. Az ünnep tradíciójához az emberek annyira ragaszkodtak, hogy a római katolikus egyház végül keresztény színezettel ellátva integrálta a pogány kultuszt. Ez a forrása a máig is évente megrendezett velencei karneválnak, amely a riói karnevál és a New Orleans-i Mardi Gras kisöccsének is tekinthető.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*