Rendkívüli hír: Ma leállt a Malév

Leállt a MALÉV- események követése folyamatosan frissítve:

A Budapest Airport (BA) azt tanácsolja az utasoknak, hogy a légitársaságoknak csak a megfelelő engedélyekkel és szerződésekkel rendelkező járataira váltsanak jegyeket – olvasható a BA péntek esti közleményében. Meg nem erősített járatokra való foglalásokból eredő károkért, illetve a légitársaságok ezekhez kapcsolódó marketing ajánlataiért a Budapest Airport nem tud felelősséget vállalni – hívja fel a figyelmet Hardy Mihály, a társaság kommunikációs igazgatója.A közlemény szerint a Budapest Airport és a Malév személyzete minden tőle telhetőt megtett és megtesz annak érdekében, hogy az utas-kiszolgálásban komoly fennakadások ne lépjenek fel, a működését péntek reggel beszüntető Malév utasai visszakapják jegyeik árát, illetve hogy az út közben megrekedt utasoknak gondját viseljék.

A Budapest Airport egyúttal köszönetét fejezte ki az utasoknak a türelmükért, partnereinek pedig az együttműködésükért. A partnerektől kapott támogatás rendkívül nagy segítséget jelentett a Budapest Airport számára a helyzet kezelésében – írja Hardy Mihály a közleményben.(MTI)

Az MTI felé a MUISZ az alábbi közleményt juttatta el:
“A magyar utazási irodák – hasonlóan más rendkívüli helyzetekhez – mindenben az utasok rendelkezésére állnak és minden segítséget megadnak, hogy az európai uniós, magyar és légitársasági szabályoknak megfelelő legkedvezőbb megoldást megtalálják a Malév csőd által érintett utasok számára.
Mivel minden egyes eset más és más, szaktudásuk elengedhetetlen a konkrét helyzetek megoldásához.”

A Ryanair 51. bázisát Budapesten nyitja
2012. 02.03. 13:45

A Ryanair február 17-tól megnyitja budapesti bázisát, 4 géppel, 31 új útvonallal. Ez összességében 2000 munkahelyet is teremt. Részletek hamarosan.

Mentőötletek légitársaságoktól
2012. 02.03. 13:37

Az Air France-KLM alternatív megoldásokat javasol azon utasainak, akik a Malév által üzemeltett közös járatokra váltottak jegyet. Az Air France francia légitársaság továbbra is három járatot üzemeltet Párizs és Budapest között, és várhatóan ezekkel fogja elszállítani azokat az utasait, akiknek a jegye egy, a Malév által üzemeltett járatra szólt.
A LOT lengyel légitársaság jelenleg elemzi a Malév utasok átvételének lehetőségét a társaság meglévő járataira – értesítette pénteken az MTI-t a LOT sajtóirodája. A lengyelek figyelembe veszik a kapacitás növelésének, illetve a járatok sűrítésének lehetőségét.
A belga légitársaság, a Brussels Airlines rugalmasan alkalmazkodik a Malév pénteki végleges leállásával kialakult helyzethez. Még nem döntöttek arról, hogy kell-e járatokat sűríteni vagy a kapacitást növelni a maléves vonalakon. Arról viszont már döntést született, hogy a belga légitársaság elviszi a péntek előtt vásárolt, érvényes Malév-jeggyel rendelkezőket az érintett viszonylatokon, bár a magyar társaság utasainak meg kell fizetniük a jegyár-különbözetet a belga járatokon.
Az eredetileg tervezettnél nagyobb kapacitású repülőgépet indít pénteken kora este Budapestre a Cseh Légitársaság (CSA), hogy a gépre felférjenek a cseh fővárosban rekedt utasok. Prágából a menetrend szerinti legközelebbi járat délután 17 órakor indul Budapestre. Eredetileg mintegy 40 személy szállítására alkalmas gépnek kellett volna repülnie, de a CSA illetékeseinek döntése alapján azonban egy nagyobb befogadóképességű gépet indítunk a magyar fővárosba. Külön járat indítását Prágából Budapestre a CSA egyelőre nem tervezi.

Mindössze néhány tucat utas vásárolt csődbiztosítást
2012. 02.03. 13:30

Noha egészen az elmúlt napokig lehetősége volt a repülőjegyet vásárlóknak, hogy utasbiztosításuk mellé csődbiztosítást is kössenek, a MABISZ Utasbiztosítási Bizottságának elnöke szerint két-három tucat utasnak lehet ilyen biztosítása.
Horváth Péter az MTI-nek pénteken elmondta, a csődbiztosítási lehetőséget a SkyEurope 2009-es csődje után vezették be. Abban az időben volt a legnagyobb érdeklődés a lehetőség iránt, azóta fokozatosan csökkent. Még az elmúlt hetekben sem nőtt az érdeklődés az ilyen biztosítások iránt, a Malévről megjelenő hírek ellenére sem.

Azok, akiknek volt ilyen biztosításuk, visszakaphatják a jegy árát, legalábbis azt a részét, amelyet más nem térít meg az utasnak. A kifizetéshez azonban meg kell várni a csődeljárás vagy a felszámolási eljárás megindulását – tette hozzá.

Az easyJet is lépett
2012. 02.03. 13:25
Az easyJet is ajánlatot tett a Malév utasoknak: 70 euróért (17 800 forint) kínálja jegyeit az érvényes Malév-jeggyel rendelkezőknek, február 9-ig.
Ez tartalmazza a reptéri adókat és illetékeket, valamint egy maximum 20 kg-os poggyász szállítását is.

Miniszteri rendelet várható délutánra
2012. 02.03. 13:22

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt vezérigazgatója többek közt arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy még péntek délután megjelenik az a miniszteri rendelet, amely  szabályozza a kormány január 31-i ülésén elfogadott, a Malév csődje esetén az utasokat kártalanító 2 mrd forintos keret felhasználását. Ez a rendelet szabályozza majd, hogy a Magyar Gazdaságfejlesztési Zrt. hogyan és kinek fizeti ki a rendelkezésre álló 2 milliárd forintot.

Moszkva, Kijev, Iszambul és Tel Aviv érdekli a Wizz Airt, új úti cél lesz még Bukarest
2012. 02.03. 12:47

A Wizz Air semmilyen formában nem kíván a Malév helyébe lépni, nem akar a nemzeti légitársaság szerepkörében tetszelegni. Megtartja a jelenlegi üzleti modellt a gazdaságosság jegyében, így például nem helyezi át székhelyeit főrepülőterekre. De szeretné kihasználni a piaci űr támasztotta lehetőségeket – fogalmazott Váradi József vezérigazgató a légitársaság péntek reggeli sajtótájékoztatóján.

Elhangzott: a Wizz Air 66 százalékkal növeli kapacitásait Magyarországról, a jelenlegi 3 gép helyett a nyári menetrendtől 5 közlekedik. Új úti cél lesz Bukarest, és jelentősen megnőnek a kapacitások London, Eindhoven, Brüsszel, Milánó, Róma, Barcelona, Madrid, Malmö és Stockholm vonatkozásában. A fejlesztésekkel 700 új munkahely jöhet létre, az utasforgalom pedig megduplázódik és meghaladhatja a 2 milliót Budapestről.

A légitársaság még ma, azaz február 3-án, az előzetes szóbeli jelzést követően írásban is jelzi a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, hogy ahol bilaterális megállapodásokhoz kötött a repülési jog, ott tegyék megfontolás tárgyává a Wizz Airt is. A légitársaságot elsősorban Moszkva, Kijev, Isztambul és Tel Aviv érdekli.

További új célállomásokkal kapcsolatban is zajlanak a tárgyalások, így napokon belül bejelentések várhatók 4-5 célállomásról és plusz gépekről.

A British Airways nagyobb gépekben gondolkozik
2012. 02.03. 11:47

Fontolgatja nagyobb repülőgépek közlekedtetését Budapestre a British Airways (BA) a Malév leállása nyomán – közölte pénteken Londonban az MTI-vel a legnagyobb brit légitársaság médiakapcsolati igazgatója.

Anthony Cane az MTI megkeresésére adott rövid nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a BA “minden lehetőséget mérlegel” a Malév utasainak megsegítésére, beleértve a megváltott Malév-jegyek átfoglalását a British Airways járataira, illetve a jelenleginél nagyobb repülőgépek forgalomba állítását a londoni Heathrow és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér között.
A British Airways napi három járatot üzemeltet Heathrow-ról Budapestre; e járatokon jelenleg Airbus A320-as repülőgépek közlekednek. A BA által használt konfiguráció alapján e gépeken a turistaosztálynak megfelelő Euro Traveller osztályon 137, az emelt szintű üzleti kategóriában (Club Europe) 15 férőhely van.
A British Airways flottájában Boeing 747-es, 767-es és 777-es repülőgépek is vannak; ezek üléselrendezéstől függően 250-450 utas befogadására alkalmasak.

A légitársaságok elindultak az utasokért
2012. 02.03. 11:01

Több légitársaság is jelezte pénteken, hogy a Malév leállása miatt a reptereken rekedt utasok igénybe vehetik szolgáltatásaikat, különböző kedvezményekkel, illetve szükség esetén nagyobb gépeket indítanak. A Wizz Air fapados társaság speciális, csökkentett árú jegyeket ajánl fel 14 járatára, azoknak az utasoknak, akik a Malév működésének felfüggesztése miatt nem tudnak utazni.

A német Lufthansa vizsgálja annak lehetőségét, hogy nagyobb gépeket küld müncheni és frankfurti járataira.
Az Austrian Airlines (AUA) légitársaság nagyobb repülőgépeket állít forgalomba egyes járatain, ha erre a Malév-járatok kiesése miatt megfelelő igény jelentkezik.
A kínai Hainan légitársaság azt közölte, hogy a Malévvel közös pénteki pekingi járatát nem érinti a Malév bejelentése. (MTI)

Az AirportShuttle-Minibusz tájékoztatója
2012. 02.03. 11:01

Az AirportShuttle-Minibusz a Malév leállása miatt kialakult helyzetben a következőkről kívánja tájékoztatni partnereit, utasait:
ASM üzemeltetésű Malév járatok:
A Budapest és Kassa között üzemeltetett Malév járatokat – bár a Malév azok haladéktalan leállítását kérte – az AirportShuttle-Minibusz elindítja február 3-án mind Budapestről, mind Kassáról, az utolsó járatok február 4-én 01:30 és 06:30-as indulnak Kassáról.

A Ferihegy-Debrecen, Ferihegy-Miskolc, Ferihegy-Pécs, Ferihegy-Szeged, Ferihegy-Győr minibusz-járatok a Malév más járataihoz hasonlóan február 03. 06:00-tól nem közlekednek.

Budapesti repülőtéri transzferek
A budapesti transzferek teljesítését a Malév leállása semmilyen formában nem érinti, az AirportShuttle-Minibusz továbbra is a nap 24 órájában rendelkezésre áll a repülőtér és bármely budapesti cím között, azon utasok részére is, akik transzferüket a Malév repülőjegyükkel együtt foglalták!

Májustól jár a SmartWings
2012. 02.03. 10:54

A Travel Service-hez tartozó SmartWings fapados légitársaság, amely jelenleg Prágából, Varsóból, Pozsonyból közlekedik számos célállomásra, május elsejétől Budapestről is elindítja menetrend szerinti járatait. A desztinációkról jelenleg is egyeztetnek.
Farkas Attila, a Travel Service tulajdonos ügyvezetője szerkesztőségünknek elmondta: ezzel párhuzamosan megsokszorozzák  budapesti charterkapacitásokat és ki tudják elégíteni a magyar tour operatorok igényeit, de nem élnek vissza a helyzettel és nem emelnek árat.

7200 pénteki utas érintett
2012. 02.03. 10:36

A Malév vezetősége, bár felkészült a cég esetleges leállására, mégis hirtelen vészhelyzetnek nevezte, hogy a tel-avivi reptéren már nem szolgálták ki a Malév-gépet, így a rendkívüli igazgatósági ülésen az azonnali leállás mellett döntöttek. Csoportos létszámleépítés lesz a cégnél, a leányvállalatok azonban tovább üzemelnek.
Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke, és Limburger Lóránt megbízott vezérigazgató a cég mellé kirendelt rendkívüli vagyonfelügyelőkkel közösen tartott pénteki sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy összesen 7200 pénteki utast érint a leállás. Több mint 3700-an várakoznak külföldön és 3500-an Budapesten. A Malév felvette már a kapcsolatot más légitársaságokkal, hogy segítséget nyújtson az utasok elszállításában. Tárgyalnak a repülőgépek lízingcégével, és a lehető legrövidebb időn belül visszaadják azokat.
Az igazgatóság elnöke hajnalban kapta a vészjelzést arról, hogy a Tel Aviv-i járat már nem tudott visszaindulni, ekkor hívták össze az igazgatósági ülést és döntöttek a leállásról. Ez azonban nem vonatkozik a leánycégekre, azok tovább üzemelnek. A gépek egy kivételével Budapesten vannak.
Berényi János arról számolt be, hogy a Tel Aviv-i gépet nem akarták kiszolgálni, csak tetemes összeg fejében. Ha ezt a cég kifizeti precedenst teremtett volna, erre pedig nincs megfelelő likviditása – tette hozzá.
A légitársaság utasait az ügyfélszolgálaton Magyarországról: 06-40-21-21-21, külföldről: +361-802-11-11  számon hívhatják. Azok, akik külföldről szeretnének hazajutni, más légitársaságnál kell hogy jegyet vásároljanak, hivatkozva a Malév leállására, a számlát pedig a Malévhoz kell benyújtani. Limburger Lóránt szerint ilyen helyzetekben a légitársaságok kedvezményes áron kínálják a jegyeket.
Azoknak is a Malévhez kell fordulniuk, akiknek a következő hónapokra van jegyük, de ezek sorsa egyelőre bizonytalan. A bankkártyával vásárolt jegyek tulajdonosainak a bankhoz kell fordulniuk. Arra a kérdésre, hogy miért lehetett még csütörtökön délután is Malév jegyet vásárolni azt válaszolta: felelősen jártak el, “addig amíg van remény a működésre el kell adni a jegyeket, a helyzet azonban éjszaka változott jelentősen.
A Malév rendkívüli vagyonfelügyelője hamarosan bejelenti a csoportos létszámleépítést, csak az operatív működéshez szükséges létszámot tartják meg, a többieket elbocsátják, a létszám azonban ma még nem ismert. Az elbocsátás nem érinti  a leánycégeket.
A vállalat  munkavállalói a januári béreket megkapják.(MTI)

Nem érte váratlanul a leállás a Hochtiefet
2012. 02.03. 10:36

Nem érte váratlanul a Malév leállása a Budapest Airport Zrt. (BA) fő tulajdonosát, a Hochtief német társaságot, amely készült is ennek bekövetkeztére – közölte a cég pénteken az MTI-vel.
Donatella Gasser, a cég repülőtér-üzemeltető érdekeltségeit összefogó Hochtief Concessions kommunikációs vezetője elmondta: a leállás “szomorú”, de előre látható fejlemény volt, amelyre így készülni is lehetett.
A német cég nem csupán a magyar érdekeltség menedzsmentjével egyeztet arról, hogy a jelenlegi helyzetben mit érdemes tenni, hanem “szoros kapcsolatban áll a budapesti kormánnyal és a Malév vezetésével” is. Ugyanakkor a tervezett lépésekre vonatkozó kérdésre csupán annyit mondott, hogy korai lenne ezeket a nyilvánosság elé tárni. Megjegyezte viszont, hogy a cég reméli: “jó vége” lesz a történetnek.
A Hochtief Concessions 49,66 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a BA-ban.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy korábbi háttértanulmányban azt írta, hogy a Malév a BA. egyik legjelentősebb partnere, a légitársaság a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmának 40 százalékát biztosítja. Évente mintegy 15 milliárd forintot fizet ki légiközlekedési bevételek, ingatlanbérlet, kiskereskedelmi bérlet jogcímen. A Malév nélkül ennek jelentős része kieshet a reptér üzemeltetőjének költségvetéséből.
A Hochtief a budapesti mellett az athéni, a düsseldorfi, a hamburgi, a sydney-i és a tiranai nemzetközi repülőtér üzemeltetésében is érdekelt. A német cég tavaly úgy döntött, hogy eladja repülőtér-üzemeltetői érdekeltségeit, és el is kezdte az értékesítési folyamatot, amelyet aztán január elején a nehéz piaci környezetre hivatkozva leállított. (MTI)

A célállomások egy részét átveszik mások
2012. 02.03. 10:31

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője szerint a repülőteret is nagyon komolyan érinti a Malév leállása. Az utasok 60%-át át tudják vállalni más légitársaságok, de csak hosszabb távlatban. Ennek legfőbb oka, hogy a Malév útvonalhálózatán voltak olyan desztinációk, amelyek csak a magyar utasok számára voltak fontosak.
Sok olyan célállomás is elveszik, amelyek EU-n kívüliek, kétoldali megállapodásokkal voltak eddig elérhetőek, ezekre valószínűleg a későbbiekben csak átszállással érhetnek el az utasok.
A légitársaságok pedig nem feltétlenül fogják átvállalni az érvényes Malév jeggyel rendelkező utasok elszállítását, hiszen nem látják biztosítottnak a jegyek árának kifizetését.
A Malév Ground Handling által üzemeltetett repülőtéri várók egyelőre nyitva elérhetőek, csakúgy, mint a GH egyéb szolgáltatásai- check in pultok, poggyászkezelés.

Hasonló véleményen van Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója is, aki szerint “szerencsére” a Malév idén nem vesz részt a Budapest Winter Invitation kampányban. Jelenleg a nemzeti turisztikai marketingszervezet is felméri a helyzetet, a vezérigazgató szerint a turizmus számára is fontos desztinációkat gyorsan pótolják a légitársaságok, bár akad néhány kérdéses célállomás – például Athén. Ugyanakkor lesz majd olyan kelet-európai város, ahová ezentúl csak átszállással juthatnak el az utasok.

A MUISZ szakjogásza vizsgálja a helyzetet
2012. 02.03. 10:23

A MUISZ felvette a kapcsolatot egy szakjogásszal, aki első megítélésre azt mondta, vis major helyzetről van szó, vagyis utazási irodáknak nem kell minden esetben anyagilag helytállnia a kártérítési igényekkel kapcsolatosan. Már készül a végleges szakjogászi vélemény, melyet hamarosan közzé tesz a MUISZ – tájékoztatott Molnár Gabriella elnök. A rendeletből és az utazási szerződésből sem egyértelmű ugyanis, hogy mely esetekben hárul a felelősség mégis az utazási irodára.
Mint mondta, az irodák mindent megtesznek azért, hogy a bajba jutott utasoknak valamilyen alternatívát kínáljanak, és átfoglalásokkal eljuttassák vagy hazahozzák az utasokat. Rugalmasan igyekeznek az utasnak legjobb megoldást megtalálni, ha például a repülőjegy árát még nem utalták el a Malévnak, akkor azt visszatérítik.
Mint a szakembertől megtudtuk, 90 IATA iroda van, de az Malév-csőd ennél sokkal több irodát érint, csoportos foglalásokkal mintegy 150-160 iroda dolgozott a nemzeti légitársasággal.

Fogyasztóvédelmi állásfoglalás a Malév ügyében
2012. 02.03. 10.02

A leállást követő három napon belül utazni vágyóknak kártalanítással és segítségnyújtással még rendezi a helyzetét a vonatkozó kormányrendelet értelmében a vállalkozás, és hazahozza azon utasokat, akiknek február 29-i érvényes menetjegyük van Magyarországra. Aki azonban a leállást követő negyedik napon, vagy azt követően utazna a társasággal, illetve február 29-e után jönne haza, az lehetséges, hogy csak külön jogi eljárás keretében tudja kifizetett jegyének árát visszakapni. Ehhez segítséget nyújt a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület.

A jelenleg ide vonatkozó kormányrendelet nem szól arról, hogy mi a helyzet a jegyárak visszatérítésével.
A fogyasztóvédők álláspontunk szerint egyértelműen visszajár minden utasnak a jegy ára attól függetlenül, hogy milyen időpontra vásárolta azt, és az EK rendeletben meghatározottak szerinti jogok is megilletik őket az abban foglalt feltételek fennállása esetén.
A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület vállalja, hogy a hozzá forduló fogyasztók jogainak érvényesítése érdekében fellép. Így a KÖFE először is írásban felhívja a MALÉV figyelmét a vonatkozó kötelezettségei teljesítésére, illetve várja e-mailcímére – kofe@fogyvedok.hu – a fogyasztók bejelentését és igényét a jegyár visszatérítése és a kártalanítás ügyében.

A Malév Air Tours továbbra is működik
2012. 02.03. 09:11

A Malév tulajdonában álló Malév Air Tours önálló gazdálkodási szervezet, így nem érinti az anyavállalat csődje. A későbbiekben viszont, a felszámolás keretében értékesíthető vagyontárgyat jelent majd – mondta el szerkesztőségünknek Takács Péter ügyvezető.

Az iroda munkatársai biztosítják a cég folyamatos működését, jelenleg a külföldön rekedt utasok hazahozatalára és az elutazni nem tudok segítésére koncentrálnak, törvényi kötelezettségeik betartásával, ám a károsultak pontos létszámát még nem tudják megmondani. A MAT – a többi utazási irodához hasonlóan – csak a csomagban értékesített jegyek után tartozik felelősséggel, az önállóan értékesített jegyek vonatkozásában ügynökként járt el.

Az Airport Hotel Budapest is segít a bajba jutottakon
2012. 02.03. 08:55

A rendkívüli helyzetre való tekintettel, segítő felajánlást tett az Airport Hotel Budapest, és 50% kedvezménnyel biztosít szállást a Liszt Ferenc Repülőtéren rekedt utasoknak. Az önköltséges ár tartalmazza a szállást, félpanziós ellátást és a repülőtéri transzfert. Szállást a 06-1-688-2000-es telefonszámon vagy areservation@airporthotel.hu e-mail címen lehet foglalni.

A Wizz Air átfoglalást kínál
2012. 02. 03. 08:11

Ahogy várható volt, a Malév csődjét követően elindultak a légitársaságok a magyar fuvarozó utasaiért. Elsőként a Wizz Air jelentette be, hogy speciális, csökkentett árú jegyeket ajánl fel 14 járatára, azon utasoknak, akik a Malév működésének felfüggesztése miatt nem tudnak Budapestről, illetve Budapestre utazni.

Azok az utasok, akik a 2012. február 3. és március 24. közötti időszakra érvényes Malév jeggyel rendelkeznek, mindössze 9900 Ft-os egységáron vásárolhatnak repülőjegyet (egy útra, foglalási díjjal és adókkal) a Wizz Air ügyfélszolgálatán, a +36 1 358 6565-ös telefonszámon. Jegyeket a rendelkezésre álló helyek függvényében tud biztosítani a légitársaság azoknak az utasoknak, akik 2012. február 13-án 24:00 óráig foglalják át jegyüket.

A telefonközpontot hívó utasnak rendelkeznie kell a már megvásárolt, Malév elektronikus jegy számával ahhoz, hogy átfoglalhassa a jegyét. A repülés napján, az utasfelvételnél pedig be kell mutatnia a kinyomtatott elektronikus Malév jegyet és a Wizz Air kinyomtatott visszaigazolását.

A kedvezményes repülőjegy nem tartalmazza az olyan opcionális szolgáltatások díját, mint a feladott poggyász, az elsőbbségi beszállás, stb. Érdemes a poggyász méretével és súlyával kapcsolatos szabályzatról előzetesen tájékozódni a wizzair.hu oldalon.

A Travel Service rendelkezésre áll
2012. 02. 03. 08.:02

A Malév február 3.-i csődjét követően a Travel Service elkezdte Budapestre telepíteni néhány gépét, és a cseh légitársaság flottája az utazási irodák rendelkezésére áll a nyári charterszezonban – tájékoztatta szerlesztőségünket Farkas Attila ügyvezető.
Az egyéni utasokat azonnal el fogják szipkázni a konkurens légitársaságok, akik erősíteni fogják jelenlétüket a magyar piacon, igaz, nem feltétlenül közvetlen járattal lesznek elérhetőek bizonyos célállomások – tette hozzá.

Leállt a Malév
2012. 02.03. 08.01.

Az Igazgatóság döntése alapján a kár minimalizálása érdekében elrendeli a magyar nemzeti légitársaság üzemszerű működésének beszüntetését. Ennek értelmében február 3-án 06:00 órától, 66 évnyi csaknem folyamatos működés után, nem szálltak fel Malév repülőgépek.
„Sajnos bekövetkezett az, amitől a legjobban tartottunk, és aminek elkerüléséért mindent megtettünk. Bár az utóbbi napokig még volt remény az üzemeltetés folytatására, és az utasok bizalma töretlen volt, de az utóbbi napokban megjelent információk hatására a szolgáltató partnerek elvesztették bizalmukat, és egyik napról a másikra elkezdték előre kérni az általuk nyújtott szolgáltatások kifizetését.

Ez olyan mértékben gyorsította fel a pénzkiáramlást, hogy mára már tarthatatlanná vált a légitársaság helyzete. Ismert az is, hogy a tulajdonos a legjobb szándéka ellenére az EU elmarasztaló határozatát követően nem tud további anyagi forrást biztosítani a működéshez. Mindezeket figyelembe véve az Igazgatóság úgy döntött, hogy elrendeli a magyar nemzeti légitársaság üzemszerű működésének beszüntetését. Valamennyi utasunktól elnézést kérünk.” – jelentette be Limburger Lóránt vezérigazgató péntek hajnalban.

A légitársaság utasait az ügyfélszolgálati munkatársak tájékoztatják arról, hogyan utazhatnak el célállomásukra, illetve milyen lehetőségeik vannak a kártalanításra.

Átfoglalásra jogosult utasok köre

A január 31-én hatályba lépett kormányrendelet szerint segítségnyújtás azon utasok számára biztosítható, akik érvényes menetjegyüket a Malév Zrt. leállási napját megelőzően vásárolták meg, és akiknek a Malév-járatra szóló menetjegye a leállás napján vagy az azt követő három naptári napon belül biztosít jogot az utazásra. Továbbá azoknak, akik a Malév leállásának napján vagy azt megelőzően a célállomásra már elutaztak és a visszaútra érvényes Malév-járatokra szóló menetjeggyel rendelkeznek nem későbbi időpontra 2012. február 29-nél. A jogosultak célállomásra való eljutásában a Malév segítséget nyújt a meglévő menetjegyek más járatokra történő átfoglalásával, vagy más közlekedési módok igénybe vételének biztosításával.-turizmus.com-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*