Készültségben a fővárosi katasztrófavédelem

A fővárosi katasztrófavédelem teljes készenléti személyi állománya és valamennyi műszaki eszköze készültségben van a hideg idő és a várható havazás miatt kialakuló esetleges veszélyhelyzet kezelésére – közölte Kisdi Máté szóvivő pénteken az MTI-vel, hozzátéve, hogy ha szükséges, a pihenőnapos kollégáikat is berendelhetik szolgálatba.

Kisdi Máté azt mondta: felkészültek a lakosságvédelmi intézkedésekre, így melegedősátrak, pokrócok állnak rendelkezésre, amelyeket azonnal fel tudnak állítani és ki tudnak osztani szükség esetén az emberek között.A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kitért arra: a főváros és az ahhoz tartozó települések tűzvédelmére 16 tűzőrség 33 gépjárműfecskendője és 40 egyéb technikai járműve áll állandó készültségben. A járműfecskendők többsége összkerék-meghajtásos és hólánccal felszerelt, így az esetleges hóakadályokkal nehezített utakon is könnyen megközelíthetik a kárhelyszíneket.A meteorológiai előrejelzés szerint a fővárost péntek estére éri el a havazás, és 20-25 centiméteres is lehet a hótakaró vastagsága Budapesten és a város környékén.

Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs, Szolnok – erre a kilenc megyére érvényes a piros figyelmeztetés szombatra, mert 24 óra alatt 30 centinél is több hó hullhat ezeken a részeken.

Húsz centit meghaladó mennyiségű hó hullhat, ezért narancssárga figyelmeztetést adtak ki Zala, Somogy, Veszprém, Fejér, Pest és Heves megye valamint Budapest területére. Hófúvás is lehet ezeken a részeken.

Az extrém hideg mellett gyenge hófúvás és emiatt közlekedési akadályok fordulhatnak elő Nógrád, Komárom-Esztergom, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében – citromsárga figyelmeztetés érvényes erre a négy megyére szombatra – derül ki a meteorológiai szolgálat honlapjáról.

Az időkép.hu térképe szerint az ország déli részén már havazik, keletről hószállingózást jelentettek. A hétvégi havazás után jövő héten még hidegebb lesz, az előrejelzés szerint akár -25 fok is lehet egyes helyeken éjszaka.

Az Országos Meterológiai Szolgálat riasztást adott ki kilenc megyére: Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2012.02.04. szombat éjfélig

A déli óráktól a déli megyékben a hószállingózást havazás váltja fel, amely fokozatosan észak felé terjed, és az éjszakai órákban eléri a főváros, szombaton reggel pedig az északi, északnyugati megyéket is. Szombat éjfélig északnyugaton 2-10 cm, az ország legnagyobb részén 15-30 cm, délen, délkeleten 40-50 cm hó hullhat. Pénteken az Alföld déli részén az élénk, időnként erős (35-45 km/h) északkeleti szél már kisebb hófúvást okozhat. Szombaton a keleti, északkeleti megyékben, illetve a Nyugat-Dunántúlon a viharossá (60-75 km/h) fokozódó északi, északkeleti szél többfelé okoz hófúvást, amely magas (fél métert meghaladó) hótorlaszokat emelhet. A hőmérséklet északkeleten nagy területen -15 fok körül alakul.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*