Hó borítja a római Szent Péter bazilikát

Péntek délelőtt óta havazik az olasz fővárosban, ahol az oktatás és a közlekedés is leállt, a Szent Péter téren hógolyóznak a ráérő rómaiak.

A sarkvidéki hideg és havazás elérte Olaszország középső részét, sűrű hóréteg fedte be Marche és Lazio tartományt. Miközben Észak-Itáliában csak fagyott, az Appenninek mentén mindenhol havazott egészen a pugliai Foggia városáig. A Rómától északra levő településeken ötven centiméter hó esett. Egyedül Szicílián sütött a nap, Palermóban plusz 17 fokot mértek.  Rómában a rendkívüli időjárás miatt Gianni Alemanno főpolgármester péntek-szombatra felfüggesztette az iskolák oktatási tevékenységét. A havazásra való előzetes felkészülés ellenére a római tömegközlekedés is megbénult, és a havazáshoz nem szokott autósok és motorosok sem tudtak haladni. Hosszú sorok álltak a benzinkutaknál hóláncért. A lakóházak fűtését napi 16 órára hosszabbították meg.

Fehér lett a Colosseum, a Szent Péter bazilika kupolája, és beesett a hó a Pantheon tetején levő lyukon is. Utoljára ennyi hó a nyolcvanas években esett az olasz fővárosban és környékén. A Colosseumot, Forum Romanumot és a Palatinus dombját biztonsági okokból lezárták. Az utóbbi napokban a havazás miatt megbénult olasz vasúti közlekedésben pénteken kevesebb volt a fennakadás, egyedül Emilia-Romagnában volt kritikus a helyzet. Az autósztrádákon viszont több helyen volt fennakadás a havazás miatt. A nápolyi Vezúv csúcsa is fehér, a legalacsonyabb hőmérsékletet az Alpokban mérték, a lombardiai Livignóhoz közeli Trepallóban mínusz 22 fok volt hajnalban. -MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*