A hó helyzett miatt megrohanták az emberek a boltokat

Pénteken a Dél-Alföldre és Dél-Dunántúlra már megérkezett az előre jelzett havazás. A meteorológiai szolgálat a szombatra várható erős havazásra és hófúvásra tekintettel riasztást adott ki. Sokan kezdtek tartalékolni az esetleges szállítási gondok idejére.

Pénzcentrum.hu információi szerint több magyar hipermarketben hatalmas tömeg alakult ki péntek délután. Nagy sorok alakultak ki a pénztárak előtt. A vásárlók leginkább a hideg idő és a havazás miatt tartalékolnak, például kenyeret, tejet, cukrot, tojást, konzerveket vásárolnak.

Már most hiány alakult ki például zöldségekből, sok üzletben nagy a torlódás a húspultoknál, felvágottaknál is.Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tájékoztatása szerint az üzletek jelenleg bőséges készletekkel rendelkeznek, de szélsőséges időjárási körülmények között egyes árucikkek pótlása az üzletek polcain akadozhat a nehezebben megközelíthető településeken.

A boltosok felkészültek arra, hogy a hosszabban eltartható élelmiszerek jobban fogynak, ezekből tartalékolnak a vásárlók.
A hétvégére várható rendkívüli havazásra tekintettel az Országos Mentőszolgálat készenlétbe helyezte mintegy 60 négykerék-meghajtású terepjáró mentőautóját, valamint mentőhelikoptereit – közölte Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője pénteken.A Magyar Honvédség (MH) 600 katonával és 200 különleges gép- és harci járművel készült fel arra, hogy ha szükséges, segítséget nyújtson a hideg idő és a várható havazás miatt kialakuló esetleges veszélyhelyzetekben – jelentette be az MH Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka pénteken Székesfehérváron.

Domján László vezérőrnagy sajtótájékoztatón hangsúlyozta: ha szükség lesz rá, mind a létszámot, mind a műszaki eszközök számát növelik.A rendkívüli hideg, az intenzív havazás és a várható hófúvások miatt a MÁV szombatra másodfokú készültséget rendelt el országos vasúthálózatán, így csak a menetrendben “hópihe” jellel ellátott, a rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok indulnak el.A várható havazás vagy hófúvás miatt kilenc megyére már piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szervezet honlapja szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében szombaton, 24 óra alatt több mint 30 centiméter mennyiségű hó is leeshet, ezért a havazásra vonatkozóan harmadfokú figyelmeztetést adtak ki.Magyarország gázellátása biztosított, bár Ausztria irányából a szerződésszerűen megszakítható mennyiségeket csökkentették – mondta el Zsuga János, az FGSZ Zrt. vezérigazgatója.A Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön már havazik, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra a várható nagy mennyiségű hó, illetve hófúvás miatt kilenc megyére szombatra már piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki. Orbán Viktor miniszterelnök szerint nagy próba előtt áll az ország, de a földgázszállítás nincs veszélyben. Az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága országosan 98 százalékra nőtt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*