Stresszesek a gazdagok

Gazdagabbak, de jóval feszültebbek a britek mostanság, mint 60 éve – állítják egy brit tanulmány szerzői. A Chartered Institute of Personnel and Development jelentése szerint a brit munkaerő 6 millió fővel gyarapodott 1952 óta, főként a nők munkavállalása révén.

Az összmunkaóraszám azonban változatlan maradt, részben a részmunkaidős állások miatt. A több szabadidő ellenére a munkahelyi, vagy a munkával kapcsolatos stressz erősödött, aminek egyik fő oka a munkanélküliség. Míg 1952-ben 2,2 százalékos volt aránya a szigetországban, jelenleg 5,5 százalékos. Az olyan háztartások aránya, amelyekben senkinek sincs munkahelye 4-ről 18,8 százalékra szökött fel a 60 év alatt.

A férfiakat tekintve, 1952-ben 96 százalékuknak volt állása, most csak 75 százalékuknak van, a nők esetében 46-ról 66 százalékra nőtt a hányad. 60 éve 23 millió ember dolgozott munkahelyen Nagy-Britanniában, most 29 millió. A részmunkaidősök rátája 4-ről 26 százalékra emelkedett, a heti átlagmunkaidő pedig 42 óráról 32-re csökkent. A feldolgozóiparban 8,7 millióról 2,5 millióra zsugorodott a foglalkoztatottak létszáma, a közszférában változatlan maradt a létszám: 6 milliós volt 1952-ban is. A termelékenység ugyanakkor impozánsan emelkedett: a négyszeresére ugrott – ismertette a tanulmányt és adatait a BBC brit sajtóorgánum.-MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*