Magyar Bank Amerikában

A Magyar Bank egy kis pénzintézet New Jerseyben,1922-ben magyar bevándorlók és üzletemberek alapították. A cég központja azóta is ott van, viszont a társaság több névváltoztatáson is átesett. Az alapítók célja az volt, hogy egy olyan pénzintézetet hozzanak létre, mely segít nekik megvalósítani az “amerikai álmot” 

Az amerikai tőzsdére 2006-ban vezették be a Magyar Bank anyavállalatát, a Magyar Bancorp Inc.-t, a cég jelenleg egy 524 millió dolláros eszközértékkel rendelkező közösségi bank. A cég a lakossági és üzleti banki megoldások teljes körét kínálja, összesen hat fiókja van New Jersey körzetében. A Magyar Bancorp piaci kapitalizációja 15,64 millió dollár, a részvények árfolyama jelenleg 2,7 dollár körül mozog. A cég továbbra sem szakadt el teljesen a magyar gyökerektől, hiszen az igazgatóság elnöke egy bizonyos Joseph J. Lukacs, aki 1976 óta vesz részt a társaság vezetésében. A magyar származású üzletember 2005-ig fogorvosként dolgozott főállásban, mára viszont nyugdíjas. Az igazgatóságban szerepel egy másik “Lukacs-fiú” is, Martin A. Lukacs, aki Joseph testvére, jelenleg is fogorvosként dolgozik főállásban.

Az igazgatóság tagjai között még egy magyar hangzású név szerepel: Joseph A. Yelencsics magánbefektetőként került be a bank vezetőségébe. Korábban az övé volt a Bristol Motors nevű autókereskedő cég. Yelencsics egyébként unokatestvére annak a Tom Lankey-nek, aki az igazgatóság alelnöke. A magyar alapítású pénzintézet operatív irányítója John S. Fitzgerald elnök-vezérigazgató, aki 2001-ben csatlakozott a Magyar Bankhoz. A társaság alelnöke Jon R. Ansari, aki 1999 óta tagja a cégnek, azóta több különböző pozíciót töltött be.

A cég 2010-ben 3,9 millió dolláros nettó profitot ért el, míg az előző évben 6,1 millió dolláros vesztesége volt. A tőkét 4,2 millió dollárral emelték fel egy év alatt, emellett sikerült folyamatosan csökkenteni a nem teljesítő hitelek arányát, 2010 végén ez a teljes eszközállományon belül 3 százalék körül alakult.

2011-ben a Magyar Bank szponzorálta a New Brunswick-ban található gyermekkórházat, ahol az ünnepségen a mikulással együtt az ünnepségen sok magyar egészségügyi dolgozó is részt vett.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*