Argentína gazdasági blokád alá akarja vonni a Falkland-szigeteket

Argentína gazdasági blokád alá készül vonni a Falkland-szigeteket azzal, hogy megpróbálja leállítani a területet Dél-Amerikával összekötő egyetlen légijáratot – adta hírül brit diplomaták értesüléseire hivatkozva a The Guardian című londoni napilap hírportálja.

Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök nyilvánosan azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a chilei Punta Arenast a szigetek “fővárosával”, Port Stanley-vel összekötő járatokat: ezt az útvonalat a chilei tulajdonú LAN légitársaság üzemelteti – írta a lap. Ha pedig a légitársaság ellenkezne, egyszerűen megtiltják majd számára az argentin légtér használatát. Brit diplomaták úgy hiszik, hogy a szolgáltatás megszüntetésével Buenos Aires azt akarja elérni, hogy Londonnak immár ne érje meg fenntartani fennhatóságát a Falkland-szigeteken.

A térségben tartózkodó magas beosztású brit diplomata ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: ha a LAN járatait törlik, nehéz lesz letagadni azt, miszerint a falklandi lakosság gazdasági blokád alatt áll. Diplomaták szerint a hamarosan bekövetkező lépés még inkább elszigeteli majd a területet, fokozván a feszültséget Nagy-Britannia és Argentína között a harminc évvel ezelőtti, a Falkland-szigetekért háború évfordulójának közeledtével. A szigetek státusáról folyó régi keletű vita azt követően éleződött ki ismét, hogy Kirchner tavaly szeptemberben, az ENSZ-közgyűlésen tartott beszédében kilátásba helyezte a szóban forgó járatok felfüggesztését, amennyiben David Cameron brit miniszterelnök kormánya nem hajlandó tárgyalásokat folytatni a terület szuverenitásáról.
London kedden jelentette be, hogy a Falkland-szigetekre küldi az ország egyik legújabb és legkorszerűbb hadihajóját, de állítása szerint csupán rutinműveletről van szó.Argentína az év elején ismét megerősítette területi igényét a partjaitól 460 kilométerre keletre fekvő, brit ellenőrzés alatt álló Falkland-szigetekre, és felszólította Londont, hogy kezdjenek tárgyalásokat a mintegy 3000 lakosú terület hovatartozásáról. Nagy-Britannia 1833-ban foglalta el a spanyolul Malvin-szigeteknek nevezett területet, amelyet Argentína 1982 áprilisában rohant le, ám a 74 napos háborúban alulmaradt a brit haderővel szemben.A Brit Földtani Intézet 1993-ban közölte, hogy mintegy 60 milliárd hordó olaj lehet a szigeteket körülvevő tengerfenék alatt. A bejelentés nyomán Argentína és Nagy-Britannia 1995-ben megállapodott a part menti természeti kincsek, így az olaj kitermelésének feltételeiben, mindazonáltal 2007-ben Buenos Aires egyoldalúan kilépett az egyezményből.-MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*