Katasztrófa esetén a minuszok ellen

Ha az Országos Meteorológiai Szolgálat 24 órás előrejelzése szerint legalább harminc centiméteres hó várható, akkor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) riasztást ad ki – közölte Bakondi György főigazgató szerdán Budapesten.

A sajtótájékoztatót előtt nem sokkal az OKF országos központjában értekezletet tartottak a várható lakosságvédelmi lépések összehangolása érdekében a megyei rendőrfőkapitányok, a katasztrófavédelmi igazgatók, valamint a kormányhivatalok vezetői; utóbbiak a megyei védelmi bizottságok elnökei is január 1-jétől.

Bakondi György emlékeztetett arra, hogy a most előre jelzetthez hasonló időjárás utoljára 25 éve, 1987-ben volt. Közölte, a meteorológiai jelentések szerint a következő napokban jelentősen tovább hűl a hőmérséklet, egyes térségekben elérheti a mínusz 15, mínusz 20 fokos hideget is, és az ország különböző térségeiben – eltérően ugyan – de erős havazás és hófúvás is kialakulhat.
A várható lépésekről szólva elmondta, az OKF akkor ad ki katasztrófavédelmi riasztást, ha a meteorológiai szolgálat a várható harminc centiméteres hó előtt piros riasztást ad ki. Hozzátette, ekkor a közszolgálati médiumokon és az OKF-fel szerződésben álló kereskedelmi médián keresztül közleményeket adnak majd ki a lakosság tájékoztatására.

A legutóbbi “műholdas eseménynél” adataik szerint 5 millió emberhez jutottak el a hivatalos közlemények, ám ez egyben azt is jelenti, hogy “éppen öt millióhoz viszont nem jutott el”. Jelezte, ezért azt kéri, hogy a velük szerződésben nem álló médiumok is ismertessék majd a hivatalos közleményeiket.
Arról is beszélt, hogy az időjárás két területen jelenthet komoly veszélyeket a lakosságra; egyrészt a hideg miatt veszélyben lehetnek azok, akik nem tudnak fűtött helyen tartózkodni, másrészt a hó közlekedési és szállítási akadályokat jelenthet. Így például emberek akadhatnak el a hóban, orvosok, mentők nem tudnak helyszínre menni, nem tudják közúton biztosítani az élelmezést, leszakadhatnak a villanyvezetékek, emberek maradhatnak áram nélkül – fűzte hozzá.

Bakondi György szerint az is előfordulhat, hogy – hatósági intézkedésként – iskolák működését felfüggesztik, vagy bizonyos munkahelyekre való beutazást “megállítják”. A főigazgató úgy fogalmazott, “nem hagyunk senkit az út szélén, készen állunk arra, hogy a katasztrófavédelmi, a polgári védelmi és a rendőri erőkkel és a közigazgatási hatóságokkal együtt mindent megtegyünk a lakosság biztonsága érdekében”.
Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára utalt arra, hogy a védelmi igazgatási rendszer január 1-jével megváltozott; míg korábban a megyei közgyűlési elnökök (illetve Budapesten a főpolgármester) volt a bizottság elnöke, mostantól a megyei (illetve fővárosi) kormánymegbízottak kapták meg a feladatot.

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy be tudják majd bizonyítani, a területi szintű kormányhivatalok alkalmasak a szakigazgatási szervek koordinációjára, és honvédelmi, polgári védelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetekben gyorsan meg tudják tenni a szükséges intézkedéseket.
Mint mondta, a helyi védelmi bizottságok feladata felmérni, hogy kik vannak veszélyben, kik küzdenek fűtési gondokkal. E bizottságok dolga tervet készíteni arra is, hogyan lehet az érintetteket biztonságba helyezni. Szabó Erika hangsúlyozta, hogy a megelőzésnek, a felkészítésnek köszönhetően emberek életét lehet majd megmenteni.

Hatala József országos rendőrfőkapitány elmondta, a várható extrém időjárás idején a rendőrség feladata lesz egyebek mellett, hogy a mentést végző szervezetek számára biztosítsák a közlekedést. Ez például azt is jelentheti, hogy egy adott térségben vagy útszakaszon a rendőrség korlátozhatja, illetve leállíthatja a nehézgépjárművek közlekedését.
A rendőrfőkapitány is felidézte, hogy hasonló helyzet 1987-ben volt, amikor három napon keresztül esett a hó, és az időjárás tíz napig okozott problémát az országban. Hatala József újságírói kérdésre közölte, adataik szerint 2011 októbere óta huszonnyolcan hűltek ki Magyarországon.

A főigazgató és a rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint szükség esetén az OKF 12 ezres, a rendőrség 48 ezres teljes állományát be tudják vetni a lakosság védelmében, ám piros riasztás esetén lehetőség van a polgári védelmi erők mozgósítására is, ez pedig országosan további 120 ezer embert jelent.

Kedden Pintér Sándor belügyminiszter a rendkívüli, és a várhatóan tartós hideg miatt intézkedéseket hozott a rászorulók, köztük a hajléktalanok, az idősek és az egyedül élők védelmében. Pintér Sándor egyebek mellett arra utasította a közigazgatási államtitkárt, hogy soron kívül mérje fel azokat a kormányzat tulajdonában, vagy használatában álló épületeket, ahol nappali melegedőket lehetne kialakítani.
A belügyminiszter a közfoglalkoztatási helyettes államtitkárt arra utasította, hogy a munkaügyi központok igazgatóin keresztül hívja fel az érintett önkormányzatok figyelmét, a közfoglalkoztatottak naponta kétszer ellenőrizzék a településen élő időseket, elesetteket, nincsenek-e veszélyben.
Pintér Sándor az országos rendőrfőkapitányt arra utasította, ellenőrizzék a hajléktalanok által lakott helyeket, valamint a közterületeken szolgálatot teljesítő rendőrök keressék fel az előttük ismert egyedül élőket is, hogy megbizonyosodjanak ellátottságukról.
A belügyminiszter azt kérte a polgároktól, tegyenek bejelentést, amikor távolabb élő hozzátartozójuk váratlanul nem ad életjelet magáról.
Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó a szolidaritás jegyében arra kért minden szervezetet, intézményt és egyházat, hogy nyissanak meg minden olyan szabad, fűthető helyiséget, ahol a rászorulók biztonságban lehetnek a hideg időben.-MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*