Ideiglenes éjjeli menedékhelyet nyit a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Negyven férőhelyes ideiglenes éjjeli menedékhelyet nyit csütörtökön a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapesten, a Volánbusz Zrt. Etele téri pályaudvarának az emeletén; a hideg időre való tekintettel a közlekedési társaság az oktatási központjának a helyiségeit biztosította átmeneti használatra – közölte a szeretetszolgálat szerdán az MTI-vel.

Mínusz tíz fok alatti hidegben a fedél nélkül töltött éjszaka közvetlen életveszélyt jelent, ezért a tél leghidegebb heteiben a szeretetszolgálat minden lehetséges módon segíti a rászorulókat – olvasható a közleményben.Mint írták, a szervezet kilenc utcai gondozószolgálatot működtet a főváros budai oldalán, a diszpécserközpontja huszonnégy órán át elérhető és szükség esetén krízisautót küldenek az utcán fekvő emberekért. A segélyszervezet öt nappali melegedőjében ezekben a napokban több ezer ember fordul meg, köztük egyre több nyugdíjas, és a hajléktalanlét fölött élő rászoruló is akad, aki adomány ruháért, ételért, fürdési és mosási lehetőségért, vagy adott esetben orvosi ellátásért tér be.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat éjszakai szállást nyújtó budapesti intézményeiben 252 állandó és 43 ideiglenes férőhely van. A segélyszervezet senkit nem utasít el, aki menedéket kér, szállást nyújtó intézményei a fagyos idő beköszöntével maximális kihasználtsággal működnek. Szükség esetén a folyosóra lefektetett matracokon helyezik el a menedéket kérő embereket.A közlemény szerint a hajléktalan emberek ellátásában a szeretetszolgálat erőfeszítéseit az ELMÜ, a Főgáz és a Fővárosi Vízművek támogatja.Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője szerdai sajtótájékoztatóján közölte, a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban jelentősen tovább hűl az idő, egyes térségekben mínusz 15 vagy mínusz 20 fokos hideg is lehet, és az ország egyes térségeiben erős havazás és hófúvás is kialakulhat.

Hatala József országos rendőrfőkapitány szerdai tájékoztatása szerint tavaly október óta 28-an haltak meg kihűlés miatt Magyarországon.Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek szakmai igazgatója, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke a kihűléses halálesetek kapcsán korábban az MTI-nek elmondta: a legveszélyeztetettebbek az otthonukban egyedül élő idősek, és nem a hajléktalanok. Az ilyen halálesetek kétharmada saját lakásban, egyharmada közterületen történik. Mint mondta, a kihűléshez az elhagyatottság és az oda nem figyelés vezet.-MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*