A kormány már a Malév leállására készül

Kedd este hat órakor lépett hatályba az a kormányrendelet, amely felkészül a MALÉV esetleges csődjére. Két milliárd forintos keretet különített el a kabinet arra az esetre, ha a nemzeti légitársaság fizetésképtelenné válna. 

Eszerint a kártalanítás és segítségnyújtás azon utasok számára biztosítható, akik érvényes menetjegyüket a MALÉV menetrend szerinti járatainak leállását megelőzően vásárolták meg, és jegyük a légitársaság üzemelése beszüntetésének napján, valamint azt követően 3 naptári napon belül biztosít jogot az utazásra; vagy, akik a MALÉV Zrt. menetrend szerinti járatának leállása napján vagy azt megelőzően a célállomásra már elutaztak, és a visszafelé útra 2012. február 29-ig érvényes MALÉV menetjeggyel rendelkeznek. Az esetleges kárigényeket március 31-ig lehet érvényesíteni.


Kedden még a Malév igazgatósági elnöke azt mondta, hogy szerinte a kormány elkötelezett egy nemzeti légitársaság mellett, amelyet a cég stratégiailag kiemeltté minősítése is bizonyít. Berényi János a minősítést olyan védernyőnek nevezte, amely alatt a társaság működni tud, vinni tudja az utasokat menetrend szerint, és mint mondta, reméli, hogy ez így is marad. Hozzátette, hogy ilyen csődvédelem alatt álló légitársaságra máshol is van példa. A Malév igazgatósági elnöke elismerte, hogy állami forrásra nem számíthat a légitársaság, de egyéni befektetőre igen. Állítólag több potenciális befektetővel folynak tárgyalások. Egyelőre viszont a közelmúltban lezárult uniós vizsgálat eredményeképp viszont az állam nem hogy nem adhat újabb tőkeinjenkciót, de a korábban adott 100 milliárd forint körüli összeget is vissza kell fizettetnie. –OrientPress Hírügynökség-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*