Romney visszavette a vezetést Floridában

Mitt Romney elnökjelölt-aspiráns a floridai republikánus előválasztás küszöbén ismét jelentős fölényre tett szert fő riválisával, Newt Gingrich-csel szemben és az ingadozó lojalitású államokban gyakorlatilag döntetlenre áll a hivatalban lévő elnök, Barack Obama ellenében a hétfőn közzétett közvélemény-kutatási adatok szerint.

A Quinnipiac Egyetem legfrissebb adatai szerint Romney 43 százalékos támogatottsággal rendelkezik a kedden előválasztó Floridában, Gingrich viszont csak a republikánus választók 29 százalékának a voksát kapná meg. A 14 százalékpontos előny arra utal, hogy a  volt a massachusettsi szenátor kampánya kiheverte a Dél-Karolinában elszenvedett, súlyos vereséget és hogy a volt házelnök elleni éles támadások meghozták gyümölcsüket. A Marist Poll vasárnap nyilvánosságra hozott felmérése szerint Romney 42:27  arányban vezet Gingrich-csel szemben.


Romney egyértelműnek tűnő fölénye közrejátszhatott abban, hogy a még versenyben maradt, de leszakadó két másik elnökjelölt-aspiráns, Rick Santorum és Ron Paul a “napfény állama” helyett már a jelöltállító küzdelem további állomásaira helyezte át kampányának súlypontját. Gingrich viszont a számára negatívba fordult mutatók ellenére hétfőn, a floridai Jacksonville-ben elmondott kortesbeszédében szívós küzdelmet ígért az elkövetkező hónapokra. A képviselőház volt elnöke, oldalán Michael Reagannel, Reagan elnök fogadott fiával jelent meg a kampányrendezvényen.A USA Today és a Gallup hétfőn közzétett, közös felmérése szerint egyébként Romney fej-fej mellett áll Obamával azokban a “csatatér” vagy “ingaállamokban” (Colorado, Észak-Karolina, Florida, Iowa, Michigan, Nevada, New Hampshire, Ohio, Pennsylvania, Új-Mexikó, Virginia és Wisconsin), amelyekben a választók többsége történelmi visszatekintésben nem kötelezte el magát rendszeresen az egyik vagy a másik nagy párt mellett.

A felmérés szerint Romney 48:47 arányban vezet Obamával szemben, vagyis két politikus támogatottsági mutatói közötti különbség belül van a statisztikai hibahatáron. Ha azonban Gingrich és a jelenlegi elnök között kellene választani, Obama fölényesen, 54:40 arányban verné meg a házelnököt. Ez jelentős zuhanás Gingrich szempontjából, aki decemberben még 3 százalékponttal vezetett a Fehér Ház jelenlegi lakójával szemben az ingadozó lojalitású államokban. Gingrichnél a közvélemény-kutatás szerint még Paul és Santorum is jobban szerepelne Obamával szemben: az előbbi elnökjelölt-aspiráns 50:43, az utóbbi pedig 51:44 arányban maradna alul, ha ma tartanák a választást.-MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*