Nyolcszáz helyett mindössze száz hallgató

Nyolcszáz helyett mindössze száz hallgatót vehetnek fel állami ösztöndíjas helyre a jogi egyetemek idén szeptemberben. Előnyben vannak a fővárosiak, az államtól csak az ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kapott ötven-ötven hallgatói helyet. 

Nyilvánosságra hozta a 2012-es felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítését az Oktatási Hivatal és a Nemzetierőforrás-minisztérium. A dokumentumban az áll, hogy több képzési területen – néhány szak kivételével – egyáltalán nem lesznek állami ösztöndíjas helyek. A jogi képzési területen csak az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem indíthat államilag finanszírozott, osztatlan jogászképzést, a többi egyetemen kizárólag önköltséges hallgatóként lehet majd tanulni.

A közigazgatási, rendészeti és katonai képzési területen az igazgatásszervező és a nemzetközi igazgatás alapszak nem indul állami ösztöndíjas formában – államilag finanszírozott igazgatásszervező képzés egyedül a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának összevonásával létrehozott Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lesz.

Az üzleti szakokra jelentkező diákok is rosszul jártak: a gazdaságtudományi képzések közül egyedül az alkalmazott közgazdaságtan, a gazdaságelemzés, a közszolgálati és a nemzetközi gazdálkodási alapszak indul állami ösztöndíjas formában.

A társadalomtudományi karok a szociális munka, a szociálpedagógia, az informatikus könyvtáros, a kulturális antropológia és a szociológia alapszakhoz kaptak állami támogatást, illetve néhány “egyéb, ide tartozó szakhoz, speciális esetben, kis létszámban”.

Egy állami ösztöndíjas helyet sem kaptak a magánfőiskolák
Ahogy az várható volt, a magánfőiskolák 2012 szeptemberében egyetlen állami ösztöndíjas hallgatót sem vehetnek fel alapképzésre, egységes, osztatlan szakra és felsőfokú szakképzésre. Ezekben az intézményekben – ilyen például a Kodolányi János Főiskola, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, az Általános Vállalkozási Főiskola vagy a Gábor Dénes Főiskola – csak önköltséges hallgatóként lehet majd tanulni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*