12 év után szabadult a Viszkis rabló

Szabadlábra került Ambrus Attila. A Viszkis néven elhíresült rabló keddre virradóra a sátoraljaújhelyi börtönből távozott.

MTI Fotó: Balázs Attila

 

Távozását a dermesztő hidegben több tévéstáb, fotós várta a három kijárattal rendelkező intézmény valamennyi kapujánál. Ambrus Attila a hátsó kapun át távozott, beült egy mikrobuszba, majd az elhajtott vele.

Ambrus a 90-es években hét év alatt 29 fegyveres rablást követett el pénzintézetek, postahivatalok és utazási irodák ellen, mintegy 200 millió forintot zsákmányolva. Nem sokkal az elfogása után megszökött a fogdából. 2002-ben jogerősen 17 év fegyházat kapott, ebből mai szabadulásáig 12 évet (egy részét börtönben) töltött le.

A rablássorozat önmagában is példátlan, de a viszkis rablóból önmagában ez még nem csinált volna kultfigurát. Ambrus Attila különlegessége az, hogy volt stílusa: a rendszerváltás után kialakult, sokak számára csalódást keltő újkapitalista viszonyok között pont ezek miatt az apró részletek miatt válhatott szerethető hőssé, a rózsasándoros-ludasmatyis betyárhagyomány modern feltámasztójává. A Viszkisre jól passzolt a nép egyszerű gyermekének szerepe, aki elveszi, amit akar, miközben gúnyt űz tehetetlen üldözőiből.

A legfontosabb azonosulási pontot a védjegyeként ismertté vált, a támadások előtt egy közeli kocsmában vagy presszóban lehajtott 1-2 deci whisky jelentette: a felesek mögött egy, a szabályaihoz ragaszkodó elkövető képe rajzolódott ki, ami tökéletesen megfelelt a sorozatbűnözőkről szóló népszerű elképzeléseknek. Másrészt a menetrendszerű alkoholfogyasztás azt jelezte, hogy a Viszkis fél, és az itallal a gátlásait oldja, ami a hollywoodias klisékre rácáfolva a titokzatos elkövető sebezhetőségére utalt.-index.hu-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*