Menekültügyi helyzet Magyarországon

Legtöbben polgárháborús helyzet miatt kérnek menedékjogot hazánkban, de vannak, akik családi erőszak miatt szeretnének befogadást nyerni – mondta a Rádió Orient műsorában Ördög István, a Menekültügyi Igazgatóság igazgatója. Veres Annamária főosztályvezető helyettes hozzátette: az a tendencia, hogy Magyarország inkább tranzit, mint célország, s az integráció területén további erőfeszítésekre van szükség.

„Az ENSZ aggódik a magyar menekültügy miatt. Én azt gondolom, hogy erre nincsen oka, a jogszabályi környezet harmonizál az európai uniós irányelvekkel. A magyar befogadási intézményrendszer megfelelő állapotú, európai színvonalú befogadást teremtünk”- szögezte le Dr. Ördög István, menekültügyi igazgató.
Kérdésre az igazgató ismertette, a tavalyi évben hazánkban menedékjogot kérők többsége, közel hatszáz fő Afganisztánból érkezett, ezt követi néhány száz fővel a Koszovóból érkezők száma. Veres Annamária hozzátette, hogy Magyarország a menedékkérők szempontjából elsősorban tranzitországnak minősül, tehát nem letelepedési céllal érkeznek hozzánk a menekültek. „A többségnek a végső úti célja még mindig más nyugat-európai vagy skandináv ország”.

A befogadás jogi hátteréről a szakértők elmondták, a genfi egyezmény révén a befogadás nemzetközi jogi kötelezettség. Ördög István elmondta, jelenleg a debreceni befogadó állomáson 378 fő tartózkodik, a már elhelyezést védelmi státuszt kapott 102 fő pedig jelenleg Bicskén tartózkodik. Hozzátette: az elhelyezést nyertek lehetnek oltalmazottak vagy menekültek, ez mindkettő esetben azt jelenti, hogy Magyarországon maradhatnak.

A kérelem beérkezésétől kezdve az eljárás idejére mindenképpen köteles hazánk befogadni a kérelmezőket. Mindenkit azonban nem fogadnak be, erre vonatkozóan Ördög István elmondta, „minden egyes kérelmező esetén egyéni elbírálást végzünk, tehát nem lehet azt mondani, hogy bizonyos állampolgároknál elutasítjuk a kérelmet. Szomáliába viszont például senkit nem küldünk vissza a polgárháborús helyzet miatt. Ezzel szemben vannak olyan országok, amelyek biztonságosak, mint Macedonia és Szerbia, itt az esetek 99 százalékát mi is elutasítjuk, mert nincs megalapozott menedékkérelem.”

A jogi szabályozás nyitott kérdéseiről szólva az igazgató elmondta, elsődleges feladat az Unióban a közös európai menekültügyi rendszer megállapítása, ezt a tervek szerint 2014-re kellene elkészíteni.

Az integráció jelenlegi szintjéről Veres Annamária, főosztályvezető helyettes kifejtette, „ez egy rendkívül összetett és érdekes kérdés. Sok tényező befolyásolja, hogy valamely menekült melyik országot választja, rendelkezik-e családi kapcsolatokkal, van-e valamilyen történelmi kapcsolat a saját és a célországa között.” Érdekességként elmondta, Németország esetében az egyik kiemelt probléma a török vendégmunkások integrációja, mert mindenféle kormányzati erőfeszítés ellenére nem sikerül őket beintegrálni. Itt már első-másod-és harmadik generációjú bevándorlókról lehet beszélni, akik saját közösséget és saját infrastruktúrát hoztak létre, saját nyelven bolthálózat, cipész, fodrász, és minden egyéb elérhető számukra. Hozzátette: nálunk ezek a diaszpórák nem fordulnak elő jelentős számban, azok csupán mikroméretekben figyelhetőek meg.

Arról, hogy az eljárás alatt hol tartózkodnak a menekült státusz kérelmezők, Ördög István kifejtette, egy része őrizetben van, rendőrség által fenntartott őrzött szállásokon, amit sokan kritizálnak, azzal, hogy azmás uniós országokban az őrizet alkalmazása kivételes. Ugyanakkor az őrizet alternatívái csak célországokban használhatóak sikeresen. Hozzátette: „célunk, hogy a szabályok minél humánusabbak legyenek.”
„A kérelem elfogadása után, a menekültstátuszt kapó személyek a bicskei befogadó állomáson kapnak szállást” – folytatta a főosztályvezető helyettes. Ezután kezdődhet a társadalmi beilleszkedés folyamata, s ebben az úgynevezett pre-integrációs elhelyezés során a céljuk, hogy minél hatékonyabban felkészítsék őket az intézményen kívüli életre. „Kultúrorientációs képzéseken, magyar nyelvoktatáson, számítástechnikai tanfolyamokon, s egyéb szabadidős tevékenységeken vesznek részt. A traumatizált menekültek számára pedig lelki segítségnyújtás is rendelkezésre áll” – tette hozzá Veres Annamária.
Zárásul Ördög István elmondta: „a nyitott társadalmi hozzáállássalkapcsolatban van még mit fejlődnünk, ennek nem a barátságtalan mentalitás, hanem az információhiány oka.” –OrientPress Hírügynökség-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*