Kaposváron gyártják Amerika legkeretesebb buszait

Gondolták volna, hogy az Egyesült Államok egyik legkeresettebb autóbusza is műanyag héjszerkezetű? És hogy Kaposváron gyártják?

Március elején újraindul a gyártás a NABI autóbuszgyár kaposvári üzemében, ugyanis a kaliforniai Los Angeles közlekedési vállalata újabb, 150 darabos megrendelést hív le a NABI-val 2008-ban megkötött keretszerződésből. A 2011-es év derekán Kalifornia állam pénzügyi nehézségei miatt Los Angeles szüneteltette autóbuszflottájának megújítását, ezért a NABI a kaposvári üzem termelésének felfüggesztésére kényszerült. Az amerikai nagyváros az idei év elején azonban forrásokhoz jutva tovább folytatja tömegközlekedési rendszerének fejlesztését, és ismét NABI CompoBus mellett döntött.

A most megrendelt, a világ egyetlen teljesen kompozit vázszerkezetű autóbuszai 13,7 méter hosszúak, és városi – elővárosi viszonylatban teljesítenek majd szolgálatot. A kaposvári üzem alapkövét 2000-ben tették le, és 2002-ben indult meg a különleges autóbuszok gyártása. A NABI eddig több mint 5 milliárd forintot fordított a kaposvári üzem elindítására, és különböző fejlesztésekre, melyek eredményeképp több mint 500 kompozit autóbusz-karosszériát gyártott és szállított le megrendelőinek.

Eközben a NABI Budapesten működő üzeme bemutatta, és sorozatgyártásra előkészítette új NABI Sirius típuscsalád két tagját, a városi, illetve a helyközi autóbuszt. A NABI Sirius az európai típusbizonyítvány birtokában mind a magyar, mind az európai előírásoknak tökéletesen megfelel, sajnos egyelőre azonban csak az amerikai megrendeléseknek köszönhető, hogy a cég hazánkban több száz főt tud foglalkoztatni a legnagyobb magyar autóbuszgyártó üzemeiben.

Acél helyett plasztik
Hogy a 40 lábas (nem hússzemélyes, hanem negyven láb hosszú – megint a szerk.), alacsonypadlós kompozitautóbuszt gyorsan megtervezhessék, Budapestről a TPI rhode islandi, warreni gyárába szállítottak egy Los Angelesnek specifikált  szénacél vázat, hogy ennek alapján készülhessenek el a tervek, végül pedig a szerszámok. Az amerikai rendszer szerint 40 LFW-nek becézett acélvázas autóbuszt azonban a maga idejében nem a kompozit-technológiának megfelelő módszerekkel tervezték, így az átdolgozás nem volt könnyű feladat.Nem sokkal később a TPI és a NABI a technológia átadásával kapcsolatban perbe kerültek egymással, amit végül kölcsönös, ám nem feltétlenül előnyös megegyezéssel sikerült lezárni. Egy beszerzési- és licenszmegállapodás keretében a TPI vállalta, hogy a NABI magyar szakembereinek betanítja a technológiát, és ennek folyamán elkészítik a Los Angelesnek szánt első húsz drab földgázüzemű autóbuszt is. Mikor azután ezekkel elkészültek, a megállapodás értelmében a NABI hazahozhatta Magyarországra a 40 lábas Compobus szerszámait, majd szinte azonnal nekiálltak az első hat kaposvári kompozit autóbusz elkészítésének Antelope Valley számára.

Eközben Annistonban elkezdődött az első húsz Compobus végszerelése, ami az acélvázas örökségből adódó gyenge dokumentáltság miatt több mint egy évig tartott. A tervezetthez képest magas gyártási költségek, a nehézkes végszerelés és az ehhez képest alacsonyan megállapított eladási ár miatt a 26 darab legyártott 40 CLFW (40 lábas, kompozit, alacsonypadlós autóbusz) után nem készült több a típusból. A NABI azonban látott kiutat: egy új, a kompozit-technológiának megfelelően készült formatervtől, és egy hosszabb, nagyobb befogadóképességű karosszériától remélték, hogy végre profitot termel a Compobus-gyártás.

De milyen előnyöket is jelentettek ezek a változások a közlekedési vállalatoknak, ami miatt továbbra is érdemes volt kompozit autóbuszokat vásárolniuk? Az acélvázashoz képest 20-25%-kal könnyebb karosszéria lehetővé tette, hogy a 45 láb, azaz 13,7 méter hosszú autóbuszok is csupán két tengellyel készülhessenek, a tengelyek túlterhelése nélkül. Mindeközben a kompozit karosszéria előállítása két és félszer drágább egy hasonló méretű acélvázasénál, ami a NABI első számításai szerint az autóbusz végső árában körülbelül 30%-os drágulást eredményezett volna.

Klausz Gábor

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*