Görögország elutasította az európai biztosok felügyeletét

Athén nem akarja, hogy egy európai biztost delegáljanak a költségvetésének ellenőrzésére, ugyanakkor a segélycsomag működését vizsgáló delegáció azt állapította meg, hogy a görögöknek további segítségre van szükségük. Több pénzt a németek nem akarnak adni anélkül, hogy nem látják a görög szerkezeti reformokat.

A görög kormány visszautasította azt a felvetést, hogy az Európai Bizottság gyakoroljon szoros felügyeletet a görög költségvetés fölött. A német kormány szombaton azt vetette fel, hogy egy európai biztost jelöljenek ki, aki vétójoggal bírna a görög adókivetés és a kiadások fölött. A javaslat szerint a vétóval akkor élhetne a kijelölt biztos, ha a görög intézkedések nem lennének összhangban a nemzetközi hitelezőkkel történő megállapodással. Görögország kötelezné magát, hogy elsősorban a hitelezőket fizetnék ki bármely más kiadás előtt – írja az origo.

A BBC azt írta, hogy a görög kormány dühösen utasította el a felvetést, és azt mondta, a saját ellenőrzése alatt kell maradnia a költségvetésnek. A kormányszóvivő Pantelisz Kapszisz kijelentette, hogy Görögország költségvetése kizárólag a saját felelőssége marad. A koalíciós kormány egyik tagjának, a Paszok pártnak a szóvivője azt mondta, korábban is felvetették már az ötletet, de ezt el kell kerülni. –OrientPress Hírügynökség-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*