Rajtuk már nem tudnak segíteni a bankok

Hétfőn jár le a végtörlesztés egyik határideje. A bankszövetség főtanácsadója szerint azonban nem mindenkinek tudnak segíteni.

 Az ügyfeleknek január 30-ig kell igazolniuk, hogy rendelkeznek a végtörlesztéshez szükséges összeggel a bankszámlájukon, vagy be kell mutatniuk egy nyilatkozatot arról, hogy a végtörlesztéshez egy másik banktól biztosan megkapják a hitelt. A végtörlesztés összegét február végéig kell kifizetni.A bankszövetség főtanácsadója Az Este pénteki kiadásában azt mondta: azoknak azonban nem tudnak segíteni, akik az ingatlanjaik eladásából törlesztenének, de még csak az adásvételi szerződésük van meg. A jogszabály szerint ezt nem is kötelesek elfogadni, és egy szerződés a – főtanácsadó szerint – nem is biztosíték arra, hogy a bank hozzájut a pénzéhez.

„Egy adásvételi szerződés még nem biztos, hogy megtérülést jelent. Márpedig a bank nem a saját pénzét adja hitelbe, hanem a betétesekét. Tehát amikor befogad egy ilyen ígérvényt, akkor neki abszolút biztosnak kell lennie, hogy ez egy biztos pénz” – jelentette ki Müller János főtanácsadó.

Erről egyébként az egyik ingatlanközvetítő hálózat állásfoglalást kért a Pénzügy Szervezetek Állami Felügyeletétől.Banki adatok szerint mintegy 220 ezren adták be végtörlesztési igényüket december 30-i határidőig. A Pénzügyi felügyelet statisztikája szerint tavaly év végéig csaknem 95 ezren már végtörlesztettek is.Annak, aki jelezte végtörlesztési igényét, február végéig kell kifizetnie a devizahitelét.-hirado.hu-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*