Magyarországra is megérkezik a Vaslady

A Vaslady meghitt és meglepő életrajzi film Meryl Streep alakításában, Margaret Thatcher-ről az Egyesült Királyság egyetlen női miniszterelnökéről. Ő volt a 20. század legbefolyásosabb asszonya. Az ismeretlenségből bukkant fel a világ politikájában, majd szigoráról, keménykezűségéről, hamar ismert és elismert politikusként emlegették és emlegetik a mai napig. 

Phyllida Lloyd egy valós és őszinte filmben mutatja be, Margaret Thatcher életútját. A Vaslady Nagy-Britannia első női miniszterelnökéről szól. A filmet február elejétől játszák a magyar mozikban is. Lloyd döntését még David Cameron a jelenlegi kormányfő is helytelenítette és nem tetszésének adott hangot. Többen sérelmezték, hogy a visszaemlékezéseken alapuló film Thatceh szellemi hanyatlásáról is beszámol. A család tagjai is ellenérzéssel fogadták a filmet, annak ellenére, hogy a  vaslédi életrajzi könyvében maga is beszámol leépüléséről.

A Vasladyt alakító Meryl Streep nem csak, hogy nagyon hasonlít Thatcher asszonyra, de megdöbbentően tudott azonosulni a szerepével. A kiváló alakításáért már elnyerte a Golden Globe-díjat, valamint megkapta az Oscar-jelölését is. A szakma már most biztosra veszi, hogy ő fogja majd kezébe február 26-án, az Amerikai Filmakadémia rangos díját. Streep először életében, a „Vogue” címlapjára is felkerült.  

A forgatókönyv írója Morgan sem fukarkodott az őszinte és egyértelmű mondatokkal. A filmben jól érezhető, hogy Lloyd  empátiával és óriási tisztelettel mutatja be a főhőst. A filmben jelen vannak Thatcher életének legfontosabb állomásai, határozott képet kapunk hajthatatlan, konzervatív értékek iránti elkötelezettségéről.

Az Oxfordban diplomázott Thatcer a  brit Konzervatív Párt fejévé nőtte ki magát  és 1980-tól 11 éven át irányította, vezette kemény kézzel az országot.  A visszaemlékezés azzal résszel zárul, amikor végérvényesen kilép a Downing Street 10 szám kapuján.

Nagy kihívás és egyben  megtiszteltetés volt őt alakítani” – mondta el Streep, aki korábban már a Mamma mia, című filmben dolgozott együtt a rendezővel. ” Streep nem elsősorban az embert akarta bemutatni nagyszerű alakításában.
Thatcher személye már eleve megosztotta a kritikusokat, bírálóit. A keménykezű, konzervatív politikusról készült film Nagy-Britanniában is óriási sikerrel szerepel. A kritika megosztottan fogadta a filmet.  Abban viszont a közönség és az ítészek véleménye sem ütközött, hogy Streep eddigi legjobb és legkiválóbb alakítását nyújtotta a filmben…

 Tamás István


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*