Karády Katalint is lemezre énekelte

Már elmúlt hét éve, hogy első CD-je napvilágot látott a „Valahol Magyarországon címmel, melyen a nagy klasszikus Karády Katalin válogatott, feldolgozott számai találhatóak. Éva sikerességét bizonyítja, hogy közel másfél évtizede van a zenei pályán.

Ahogyan fogalmazott: életét, zenei munkásságát a gondviselésre bízta. Éppen ezért, kihívásnak érezte a legújabb albumának megjelenést. Életéről, pályájáról Tamás István az Amerikai Magyar Hírújság magyarországi szerzője, tudósítója beszélgetett a kiváló énekesnővel.

                                    

– Kicsit a gyerekkornál kezdeném. Már ekkor is szerettél énekelni, vagy a későbbiek folyamán érlelődött meg benned, hogy egyszer majd színpadra állsz?– Igen jól mondod, hiszen gyerekkori álmom vált valóra, hogy énekes legyek. Zenei általánosba jártam, és a délutánjaimat is javarészt énekléssel töltöttem, amíg aztán édesanyám meg nem elégelte, és rám nem förmedt, hogy hagyjam már abba. De én persze nem hagytam abba. Nagyon kitartó gyerek voltam, és arról álmodoztam, hogy egyszer Varga Miklóssal énekelhetek, és ez az álmom már többször is valóra vált pályám során.

– Hogyan emlékszel vissza az első fellépésedre, és hogyan fogadtad a sikert, mennyire volt ez számodra izgalmas?
– Szép emlék, válaszol nevetve: Az első fellépésem a gimnáziumban volt, és leginkább arra emlékszem, hogy borzasztóan izgultam. Ennyi év után is van bennem egészséges izgalom, és azt gondolom, hogy ez így is van rendjén. Az a zongoraművész például, akinek a keze nem remeg meg annál a pontnál, ahol meg kell remegnie, mert annyira gyönyörű és megindító a darab, hanem fölényes professzionalizmussal siklik át, az természetellenes és legyőzött zene lesz.

– Számos neves énekes-zenésszel, színésszel léptél már fel. Velük, hogy kerültél kapcsolatba?
– Egy részükkel a színpadon, közös szereplések alkalmával találkoztam, de az éneklésen kívül szerveztünk például zenés színházi esteket, melyből két éven át televíziós műsor is volt. Itt számtalan jó nevű előadóval volt szerencsém összeismerkedni, és közösen fellépni. Gulyás Dénessel például, operát énekelhettem, mi örök élményként maradt meg bennem. A színház világa ma is közel áll hozzám, mivel a balatonfüredi Kisfaludy Színház művészeti vezetőjeként dolgozom, és havi rendszerességgel szervezem és vezetem a Vaszary estek zenés színházi estjeit Balatonfüreden.

 – Említetted, hogy az iskolázottság is meghatározta művészi pályád. Ezt, hogy értelmezzem?
– Ezt képzeld el úgy, hogy a jó hang önmagában még kevés ahhoz, hogy valaki kiváló előadó legyen, hiszen az előadóművészét többről szól annál, mint hogy valaki kiáll és kiereszti a hangját. Persze attól még, hogy valaki évtizedeken át énektanárhoz jár, nem feltétlenül lesz kiváló énekes. Sőt, olyan is előfordulhat, hogy teljesen kiölhetik belőle az egyediségét és ezzel az előadó megszűnt létezni, mint egyéniség. Viszont hallgatni, figyelni, gyakorolni nagyon sokat kell, vagyis a felemelkedéshez elsősorban alázatra van szükség. Alázattal érhet meg az előadó lelkileg a feladatra.

 – Számtalan reklámban, hallhattuk a hangod, sőt filmcím dalát is énekeltél már fel, mindez hogyan jön be neked, és mennyire állnak hozzád közel ezek a felvételek?
– Mozifilm zenéket énekelni izgalmas dolog, mert itt a zene a film kiegészítője. Nagyon együtt kellett lélegeznem a filmmel ahhoz, hogy segítsem annak sikerességét.  A rekláméneklés másról szól, mint az előadóművészet, hiszen ilyenkor legtöbbször teljes mértékben a megrendelő elvárásainak kell tudni megfelelni. Egyszer egy bank reklámjához egy ismert zenekar számát kellett az eredetihez hasonlóan elénekelnem, mivel így nem kell az eredeti dal jogdíját igencsak borsos áron a reklámcégnek megvásárolnia, csak egy töredékét. A feladat túl jól sikerült: a zenekar perre ment, mivel a hasonlóság megtévesztő volt, és letiltatta a reklámot. Ez is egyfajta szakmai siker volt számomra

  Milyen előkészületek, munkálatok előzték meg az újabb lemezed megjelenését és kik voltak a közreműködők, segítőid?
– A dalokat és a verseket Kálmán Tamás barátom írta és Nagy Zoltán hangszerelte. Az új lemez közel egy év közös munkájának, együtt zenéléseinek, egymásra tett hatásainak, közös élményeinek gyümölcse. Bereményi Géza a hagyományokat követve fát ültetett a balatonfüredi Tagore sétányon Cseh Tamás emlékére, és az ezt követő emlékműsor, amelyen volt szerencsénk fellépni, ihlette, és itt hallhatták először a Vihar című dalt. A költészet napi rendezvénysorozaton szintén Balatonfüreden, majd Debrecenben és Nagyváradon csendült fel elsőként a Fordítva élek, ekkor még duóban, és a nagyközönség mellett a költőkből, egyetemi tanszékvezetőkből álló grémium is elismerően nyilatkozott az alkotásról. Végső alakjukat Nagy Zoltán hozzáértő és érzékeny hangszerelésében nyerték el.

– A címadó dal, az „Innen, fentről”, milyen üzenetet hordoz magában, és milyen fogadtatásra számítasz a megjelenést követően?
– Szerintem egy művészeti alkotás akkor éri el a célját, ha sok embernek, ha nem is mindenkinek, mert ez nem célom – mond, jelent valamit, ha megszólaltat, megindít benne valamit. Ha több síkon működik.

Természetesen, mint minden előadó, én is arra számítok, hogy szeretni fogják ezt a lemezt, és örülök minden személyes visszajelzésnek, ha valakit meg tudtam érinteni a dalaimmal. Én őszinte dalokat, őszintén énekeltem el, és ez érezhető is. Az életem fontos történéseit foglalja össze ez az album. Nem eljátszom a szerepet, hanem én magam vagyok a szerep

– Most elsősorban a kereskedelmi csatornák tehetségkutatóira gondolok, és éppen ezért meg kell, kérdezzem, mi a véleményed a napjainkban tapasztalható „művész – celeb gyárakról”, melyek a névtelenségből kreálják a zenei piacra, mint egy esztergályos a csavarokat a „sztárokat”?
– Nem foglalkozom a celeb gyárakkal. A magam útját járom, és olyan emberek véleménye érdekel, akiket nagyra tartok a tehetségükért, tudásukért, értékeikért. Szerencsés vagyok, hogy jó néhány ilyen barátom van.

– Mit tervezel a jövőre nézve, esetleg van valami olyan vágyad, álmod, amit szeretnél megvalósítani?
– Tudod számomra, anyaként a lányaim a legfontosabbak, és most rájuk kell vigyáznom, őket kell terelgetnem, mert még nagyon kicsik.

Tamás István

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*