Jövő héten szibériai hideg lesz

Magyarországra is jön az igazi tél. A jövő hét közepétől mínusz 18 fok is lehet, a szibériai hideg ráadásul napközben is megmarad: a maximumok is fagypont alatt lesznek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a jövő hét második felében országszerte nagy hidegre kell számítani.

– Január eddigi része lényegesen enyhébb volt az átlagosnál: 3-4 fokkal volt átlagosan magasabb a hőmérséklet. A következő időszakban, főleg a jövő hét második felében ennél nagyobb mértékben leszünk az átlag alatt – mondta a Híradónak Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

Hatala József országos rendőrfőkapitány a polgárőrséghez fordult segítségért. Azt kérte, hogy a 83 ezer tag fokozottan figyeljen az egyedülálló idősekre és a hajléktalanokra, megelőzve ezzel a kihűléses haláleseteket.

Íme néhány jótanács, mire figyeljünk, ha jön a zord tél:

1.    A téli hónapokban is időt kell fordítani a rendszeres mozgásra!
2.    Erősebb fagyok esetén – mínusz 10 fok alatt-, jól fel kell öltözni, sapka, sál kötelező! Nagyon hideg időben védeni kell a szájat is, hogy ne közvetlenül lélegezzük be a hideg levegőt!
3.    Gondot kell fordítani a vitaminpótlásra is!
4.    Nem szabad zsíros, nagyon nehéz ételeket fogyasztani, főként este óvakodjunk ettől!
5.    +7 fok alatti hőmérséklet esetén használjunk téli gumit!
6.    Havas, jeges úton használjunk hóláncot!
7.    Miután lecseréltük az ablakmosó folyadékot fagyállóra,néhányszor működtessük a rendszert! Így már a csövekbe és a fúvókákhoz is fagyálló kerül, s nem fagynak be az első hideg napon.
8.    Mindig számítsunk arra, hogy esetleg elakadunk az úton, ezért legyen a kocsiban néhány meleg takaró, hólapát, mobiltelefon, folyadék és törekedjünk arra, hogy mindig tele tankkal induljunk útnak!
9.    Ha elakadtunk, járassuk a motort, kapcsoljuk be a világítást. De néha szálljunk ki és ellenőrizzük a kipufogó környékét!
10.    A magas hó miatt a kipufogógáz visszaáramlik a kocsi alá, súlyos mérgezést okozhat az utastérben!
11.    Ne előzzük meg a hóekét, mert elakadhatunk!
12.    Folyamatosan tisztítsuk a lámpaburákat!
13.    Ha behavazódott az autó, takarítsuk le teljes egészében az ablakokat és a tükröket!
14.    Ha ködbe kerülünk: ne előzzünk! Várjuk ki a belátható útszakaszt. Kapcsoljuk be időben a ködlámpákat, de ha megjavulnak a látási viszonyok, azonnal kapcsoljuk ki őket.
15.    Gondoskodjunk legalább egy hétre elegendő élelmiszer otthoni tárolásáról, alapvető gyógyszerek, kötszer készenlétben tartásáról! Gondoskodjunk hagyományos fűtőeszközről és fűtőanyagról arra az esetre, ha kimaradás lenne a gázszolgáltatásban!
16.    Gondoskodjunk szükségvilágító-eszközről áramkimaradás esetére!
17.    Alapszabály, hogy szélsőséges időjárási viszonyok között senki ne hagyja el otthonát!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*