A Világkereskedelmi Központ romjaiból származó acél a magyar tűzoltóknak

Kounalakis nagykövet átadja a Világkereskedelmi Központ romjaiból származó négy acéldarabot Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagynak. (Követségi fotó: Németh Attila)

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete Eleni Tsakopoulos Kounalakis adta át a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiból származó négy acélmaradvány  Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagynak, hogy a jövőben ezekkel is emlékezzenek meg szeptember 11. áldozataira, köztük a 343 nagyon bátor tűzoltóra és mentősre,tette közzé az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Nagykövetsége.

Dr. Kutalik Tamás,  Dan Daly   New York-i tűzoltóság nyugalmazott parancsnokával együtt kezdeményezte az acéldarabok idehozatalát. Dr. Kutalik, Daly parancsnok személyes jóbarátja, és ő segített neki szoros kapcsolatokat kialakítani magyar tűzoltó bajtársaival. Daly parancsnok úr az egész világot bejárta, hogy megossza a Világkereskedelmi Központnál első beavatkozóként szerzett tapasztalatait, ahol ötven emberét vesztette el.  A bátorság, az önzetlenség, a vezetés, a közösség szolgálatának és az állampolgári öntevékenységnek sok-sok lelkesítő történetét mesélte el, melyek mind szeptember 11-ből nőttek ki.  Ezt az inspirációt jelképezik ezek az acéldarabok.

Kounalakis nagykövet átadja a Világkereskedelmi Központ romjaiból származó négy acéldarabot Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagynak. (Követségi fotó: Németh Attila)

Daly parancsnok már többször járt Magyarországon, és az acéldarabokat kísérő levelében kiemeli a megindító magyarországi megemlékezéseket szeptember 11-ről.  Ilyen például a Kiskunfélegyháza és Kecskemét közötti emlékfutás, és a fáklyás felvonulás Hatvanban. A nagykövet beszédében elmondta: “Tudomásom szerint az itt látható acéldarabok köztéren kiállítandó emlékművek részét képezik majd. Az Egyesült Államokban városok, falvak, közösségek és tűzoltóságok százai tették ugyanezt, és megtiszteltetés számunkra, hogy ez újabb kapocs lesz majd magyar barátainkkal.Ezek az acéldarabok nagy utat tettek meg.  Egy koszorúgerendából származnak, amely az összeomlott tornyok szerkezetének volt része.  A New York-i Kennedy repülőtér egyik hangárában őrizték, mielőtt átvitték volna a New York-i Tűzoltóakadémiára.  Itt szervezte meg Daly parancsnok, hogy négy darabba vágják, melyeket aztán személyesen vitt el az Egyesült Államok New York-i ENSZ-képviseletére. Onnan diplomáciai postával érkeztek Budapestre, és most átadjuk őket a kiskunfélegyházi, kecskeméti, hatvani és budapesti tűzoltóságoknak.”

A Világkereskedelmi Központ romjaiból származó acéldarabokat előkészítik a szállításra.

A nagykövet ezután Daly parancsnok a magyar emberekhez intézett szavaival zárta gondolatait:

“„Szeptember 11. után a ’Soha nem feledjük el!’ a New Yorki Tűzoltóság valóságos mantrájává vált.  Soha nem fogunk feledni. Soha nem feledjük azokat, akik életüket vesztették, és azokat sem, akik elvették az életüket. Soha nem feledkezünk meg arról, hogy éberek legyünk a terror ellen vívott háborúban.  És soha nem feledjük azt a kedvességet, amellyel vigasztaltatok bennünket. Amikor tehát e drága acélmaradványokat látjátok és megérintitek, szeretnénk, ha emlékeznétek arra, milyen hálásak vagyunk azért, hogy a barátaink vagytok.”

Forrás: hungary.usembassy

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*