Soha nem tapasztalt meleg Jakutföldön

Soha nem tapasztalt meleget mértek szerdán az oroszországi Jakutföldön, ahol mindössze mínusz tíz Celsius-fokot mutatott a hőmérő.

Jurij Gyihtyarenko meteorológus közlése szerint nyolvan évvel ezelőtt mértek hasonlóan enyhének számító időt Jakutföldön, ahol a mínusz 40 fok körüli fagyok számítanak normálisnak.  “Egy hatalmas anticiklon miatt viselkedik az időjárás ilyen furcsán Jakutföldön, de ebben nincs semmi különös. Néhány nap múlva minden a régi lesz” – ígérte a meteorológus. Jurij Szkacskov geofizikus elmondta, hogy az utóbbi években Jakutföldön változik a klíma.

A hetvenes-nyolcvanas években sűrű köd uralta a vidéket, a hőmérséklet mínusz 54-55 fok körül alakult. Hozzátette, hogy a szénmonoxid kibocsájtás miatti üvegházhatás nem véglegesen bizonyított, ezért nem lehet pontosan megállapítani, hogy a globális felmelegedés megállításához elegendő lenne-e a szénmonoxid kibocsájtást csökkenteni. Miközben az északi vidékeken szokatlanul meleg van, Oroszország déli részén rendkívüli hidegekre számítanak a szakemberek. Sztavropolban a közeli napokban mínusz 27 Celsius-fokig is süllyedhet a hőmérséklet, Volgográd megyében mínusz 30 fokos fagyok is lehetnek.-MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*