Magyar expedíció indult a föld legmagasabban fekvő tavának felmérése

A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány szervezésében 2012. január 23 – február 9.között állapotfelmérő és adatgyűjtő expedíció zajlik bolygónk legmagasabb vulkánján, a 6893 méteres Ojos del Salado tűzhányón, bolygónk legmagasabb vulkánján eddig még feltérképezetlen tavának felmérése is szerepel a Föld egyik legzordabb vidékére, a chilei Atacama-sivatagba hétfőn indult magyar kutatóexpedíció tervei között. 

Az expedíció hírértékét a helyszín és az extrém környezet hordozza, valamint az a tény, hogy ilyen magasságban még nem folyt hosszú távú környezeti (klíma) méréssorozat a Földön. A program előzménye 2010-re nyúlik vissza, amikor a FöldgömbTerepjáró csapata a magyarok közül elsőként mászta meg a Föld legmagasabb vulkánját. A 2012-es expedíció kiemelt helyszíne ugyancsak ez az óriástűzhányó lesz — ám már műszeres terepkutatási tevékenységgel.

Az Andok legszárazabb része, a Puna de Atacamának nevezett magasföld és az innen kiemelkedő 6000 méternél magasabb tűzhányók a Föld egyik legextrémebb környezetét alkotják. Itt található bolygónk legmagasabb vulkánja, a 6893-es Ojos del Salado, amely a chilei-argentin határon a rendkívül hideg és száraz területen jégsapka nélküli hegytömegként tornyosul. Földünkön itt húzódik legmagasabban az éghajlati hóhatár (7000 m körül), itt találunk legmagasabban tavat (6390 m), de járművel is itt jutottak eddig a legföljebb (6650 m).

E sós tavakkal, az édesvíz hiányával, rendkívül gyér növényzettel, ám állandó erős széllel és porviharokkal jellemezhető lakatlan magashegyi sivatag környezetváltozásáról, a klímaváltozás helyi hatásairól ugyanakkor nincsenek pontos adatok. Ennek oka a szélsőséges, sokszor embertelen időjárási feltételekben, a körülményes megközelíthetőségben, a nagy magasságban és a nehéz terepben is keresendő. Pedig szélsőséges szárazsága és rendkívül alacsony hőmérséklete miatt földrajzilag olyan extrém terület, amely kiváló indikátorként is működhet: mind az esetleges melegedés, mind az ezzel járó további jégolvadás és nedvesedés dinamikusan megváltoztathatja környezeti viszonyait. Ennek feltárása hosszú távú, terepi monitoringvizsgálattal végezhető el, az általunk mérendő környezeti sajátosság pedig a talajt-törmeléket cementáló örökfagy (a permafroszt) jelenléte, ill. változása.

A kutatócsoport tagjai:

Dr. Nagy Balázs

kutató, geográfus

Geográfus, az ELTE Természetföldrajzi Tanszékének oktatója, a Földgömb magazin főszerkesztője. Szakterülete a földfelszín formakincsének klímaváltozások hatására történő átalakulása. E kérdéskört számos extrém környezetben vizsgálta már: a Kárpátokban több mint száz alkalommal járt, de három, hosszú expedícióval az Antarktiszon is kutatott. Kedvenc vidékei a száraz magashegységi térségek: Kis-Ázsia, a Himalája és az Andok hegyi sivatagjai, érzékeny hegyi tundraterületei.

Dr. Mari László

kutató, geográfus

Geográfus, térinformatikus, az ELTE Természetföldrajzi Tanszékének oktatója, a Földgömb magazin munkatársa. Szakterülete a földfelszín formakincsének kutatása távérzékeléses (űr- és légifelvételek kiértékelése) módszerekkel, valamint a történelmi időkben bekövetkezett felszínborítás-változások vizsgálata.

 

Heiling Zsolt

terepi mérnök

Villamosmérnök, a Földgömb kiadójának vezetôje, A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány alapítója. 2010-ben részt vett az Ojos del Salado megmászását célul kitűző magyar csapatban. Az expedíció során a műszerek kiválasztásában, tesztelésében, telepítésében, az eredmények kiértékelésében vállal szerepet.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*