Eltűnnek a szumátrai elefántok

Kihalhatnak 30 éven belül a vadon élő szumátrai elefántok, hacsak nem történik előrelépés a védelmükben.Az ázsiai elefántok Szumátrán élő alfajának eddigi “veszélyeztetett” minősítését “kritikusan veszélyeztetettre” módosította a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) is, miután az állatok elvesztették élőhelyeik 70 százalékát, populációjuk pedig felére csökkent egyetlen generáció ideje alatt. 

Az állatok legfőbb ellensége az erdőirtás, illetve az egykori erdőterületek mezőgazdasági felhasználása, ami hasonlóképpen veszélyezteti a szumátrai tigris és jávai orrszarvú fennmaradását is. “A szumátrai elefánt ezzel a kihalás közelébe jutott indonéziai állatfajok egyre gyarapodó listájára került, együtt az orangutánnal, a jávai és szumátrai orrszarvúkkal és a tigrissel. Azonnali és hatékony akció nélkül ezek a csodálatos állatok még a mi életünkben örökre eltűnhetnek” – írta a közleményt jegyző Carlos Drews, a WWF globális fajmentő programjának igazgatója.

Ma már mindössze 2400-2800 szabadon élő példányt számlál a szumátrai elefántalfaj populációja a természetben, ez nagyjából a fele az 1985-ös egyedszámnak. A kutatók szerint, ha a jelenlegi trend folytatódik, az elefántok kevesebb mint 30 év alatt kipusztulnak.A WWF felszólította az indonéz kormányt, hogy tiltsa be az erdőirtást, amíg nincsen hatékony fajtamegőrző cselekvési terve. Habár a szumátrai elefántokat védett állatnak nyilvánították Indonéziában, élőhelyeik nagy része a természetvédelmi övezeteken kívülre esik, így azok termőterületté alakíthatók. A helyzet különösek kritikus a sziget középső részén, Riau tartományban, ahol a gyors erdőpusztítás miatt az ott élő elefántoknak már a 80 százaléka eltűnt kevesebb mint 25 év alatt.

“Riau 9 csordájából hatot vesztett el. Az fakitermelő koncessziók birtokosainak, a papírgyáraknak és a pálmaolaj-ágazatnak jogi és etikai kötelessége a veszélyeztetett fajok védelme” – mondta a WWF indonéziai részlegének munkatársa, Anvar Puroto.Egy Norvégiával megkötött egymilliárd dolláros egyezmény részeként tavaly május óta két évig nem adható ki engedély az elsődleges erdők irtására Indonéziában, ám környezetvédők szerint a moratóriumot már a hatályba lépésének napján megszegték.-MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*