Sinatra estjén kigyulladt a függöny

Már kislányként szerette az énekórákat, olyannyira, hogy a Magyar Rádió Gyermekkórusában kezdte énekesi pályafutását, szinte végigénekelte gyerekkorát. A középiskola elvégzését követően óriási késztetést érzett a színészpályára, éppen ezért énekhangját Toldy Mária stúdiójába képezte tovább, ahol az eltöltött két év nagyban befolyásolta pályáját. Már ekkor vonzotta az éneklés szinte minden műfaja, így nem csoda, ha az Operett Színházban a Valahol Európában debütálhatott, Éva szerepében.

Ezt követően Székesfehérváron lépet színpadra a Dzsungel könyvében, majd olyan nagynevű színészekkel játszhatott, mint Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Hegedűs D. Géza. Országosan ismerté vált a Jazz+Az formációval, de ugyanakkor Cotton Club Singers tagjaként bejárta a fél világot. Első szólólemezét Szakos Krisztián dalszerzővel késztette el, majd hamarosan követte egy újabb pop lemezének kiadása. A szakma és a közönség hamar felfigyelt rá, hiszen hangja egyediségét, orgánumát nem lehet nem szeretni. Olyan neves egyéniségekkel dolgozott együtt, mint Presser Gábor és Tolcsvay László, és még sorolhatnám.

– Kislány korodban is szerettél már énekelni, szerepelni?
– Kisgyermekként Nagymamám sok verset, mesét mondott nekem, Anyukám meg hozta a mesekazettákat, lemezeket, verses kötetekből olvasott fel nekem. Egyszer csak azon vettem észre magam, hogy kívülről fújom a meséket és adom elő egy kis sámlira felállva a nagyszoba közepén. Volt egy öreg zongoránk, azon kalimpáltam és költöttem dalokat. Nagymamám “fedezett” fel és vitt el a Magyar Rádió Gyermekkórusának a meghallgatására, ahol azonnal felvételt nyertem. A rádió így az általános iskolai éveim szerves részévé vált. A kóruspróbák, koncertek a Mátyás templomban, a Zeneakadémián, a Vigadóban, rádiós és tévés fellépések-fantasztikus és felfoghatatlan élmény egy kicsi számára, és ugyanakkor természetesnek is éreztem valahol. Mindemellett folyamatosan indultam az iskolai vers – és prózamondó versenyeken, ahol jó helyezéseket értem el, így természetes volt az is, hogy egyre inkább a művészpálya és ezen belül a színészet felé orientálódtam.

– Fiatalkorod ellenére elég nagy múltra tekint vissza énekesi, színészi pályafutásod. Felmenőid közt volt olyan, akitől örökölted a művészi vénát?
– A családban van színész, nem is egy, de édesanyám is nagyon kifinomult érzékkel megáldott nő, aki verseket írt, rajzolt, imádja a zenét. Édesapám pedig szőlőnemesítő, a szőlő és a bor művésze, de foglalkozott zenével, hegedült és, mind a mai napig rajong a beat zenéért.

– Hol volt az a fellépésed, amire szívesen emlékszel vissza, és a mai napig boldogan gondolsz vissza rá?
– Tudod, rengeteg élményem van, szerencsés vagyok. A legutolsó ilyen a szófiai koncertem volt a Quartettel, egy csodálatos jazz klub, zsúfolásig emberekkel, nyitott szívű, és fülű hallgatókkal, akik kíváncsiak voltak egy náluk ismeretlen zenekarra. Nagy szeretetet és figyelmet kaptunk. De említhetném azt, amikor az EU csatlakozáskor felléptünk Varsóban a Cotton Club Singers-szel, rendkívül felemelő érzés volt, vagy amikor a Jazz+Az-zal Brüsszelben voltunk és ott megpecsételődött a barátságunk Eszterrel és Dórival. Felejthetetlen élmény, amikor itthon a Syma csarnokban a Cotton Club Singers, Sinatra estjén kigyulladt a függöny a koncert közepén (nevet), és menedzserünk halált megvető bátorsággal, egy poroltóval berohant a tüzet eloltani.

– Van különbség koncert és koncert között?
– Nekem minden koncert egyszeri és megismételhetetlen. Van, amelyik olyan zenei élményt adott, amitől megváltozott bennem valami, amitől több lettem, van, amelyik a bakik, az emberi tényező miatt fontos számomra, vagy csak szimplán megtörtént a csoda, a közönséggel való együtt lélegzés. Szeretném megjegyezni neked, számomra a közönség szeretete oda – vissza fontos és mindenekelőtt van.

– Fontos számodra a karrier, egyáltalán sikeresnek tartod magad?
– Gyötrődő, önmagát sokszor elemző ember vagyok. Mindig azon gondolkozom, hogy mi lesz a következő lépés, a következő lemez. Ha valami nem úgy sikerül, ahogy eltervezem, nagyon magamba tudok roskadni, ilyenkor hajlamos vagyok az önostorozásra. – Itt kicsit megáll, és mosolyogva helyesbít: – főleg régebben voltam hajlamos erre. Ilyenkor jöttek a barátaim, és figyelmeztettek:”Orsi, ne légy elégedetlen vagy szigorú magaddal, nézd már meg, mennyi mindent elértél, mi van mögötted.” Ilyenkor talán visszanézek. De engem nem ez motivál. Fejlődni akarok, tanulni, tapasztalni, alkotni, átadni, adni. Nem veszem észre, vagy nem tudatosul bennem, hogy most sikeres vagyok-e vagy sem. A Jazz+Az-nál egyértelmű volt, a Cotton-nál is megdolgoztam érte.

– Nálad mi a siker fokmérője?
– Ha úgy vesszük, most azt tartom sikernek, hogy a magam útját járom fantasztikus emberekkel, lemezeket készítek, koncertezhetek itthon és külföldön is a saját zenekarommal. Élmény és megtiszteltetés volt számomra például, hogy Tony Lakatos eljött a lemezemre játszani.

– Volt olyan esemény az életedben, amit esetleg kudarcként éltél meg?
– Jó kérdés és őszinte leszek veled, ezt talán még nem nyilatkoztam sehol. Valahol kudarcként élem meg, hogy Szakos Krisztiánnal közös pop lemezeim (Egy szó, Az igazi szerep), dalaim nem lettek elég ismertek. Úgy érzem, hogy nagyon sokat tettem bele, és mindkét lemezt erősnek, őszintének ítélem meg. Sok energiát és pénzt fektettem bele, talán túlságosan is lelkes voltam és naiv, hogy majd mindenféle háttér és megfelelő menedzsment nélkül befut a lemez. Nagyon hittem a dalainkban, de nem találták meg a fórumot, a közönséget. Kaptunk szakmai dicséretet, meg szakmai díjakra való felterjesztést, de abban reménykedtünk, hogy sok emberhez eljut majd a zenénk, hogy nyitottak lesznek rá. Nem így történt. Kiderült, hogy rétegzenét készítettünk.  

– Számos lemez megjelenésében működtél közre, de a sajátjaid száma is egyre gyarapodik. Szereted a stúdió munkát?
– Szeretek stúdiózni, pláne, ha olyan jó közegben tehetem, mint amilyenben a nemrég megjelent ‘Embrace’ című lemezt készíthettem, Gláser Péternél. Ez egy bizalmi játszma is. Péter, mint külső fül is sokat segített. Őszinte, objektív véleménye nagyban hozzájárult a lemez végső hangzásához.

– Zenekarodban milyen hangszerek szólalnak meg, és kik a tagjai?
– A zenekarom tagjai, Cseke Gábor (zongorista), Hárs Viktor (basszusgitáros) és Pusztai Csaba (dobos) rutinos, érzékenyen igényes zenészek, velük élmény a munka. A dalokat pár nap alatt vettük fel egyszerre, kevés javítással. Ez persze annak is köszönthető, hogy mára már összecsiszolódtunk, ismerjük egymás, félszavakból is megértjük a másikat, kíváncsiak vagyunk, milyen zenei választ ad a másik egy – egy improvizációra. A hab a tortán az volt, mikor megjelent Tony Lakatos szaxofonművész, nagyon inspiráló volt a játéka, a zenekar kihozta magából a maximumot. Voltak olyan dalok, amelyek a stúdióban kapták meg végső, néha meglepő formájukat. Spontán kijöttek olyan hangok és hangulatok, amelyek más közegben nem biztos, hogy megszületnek, megszülethettek volna.

– A közelmúltban megjelent a legújabb lemezetek az „Embrace,” hogyan fogadta a közönség, illetve a rajongó táborod?
– Nem olyan régen jelent meg az új lemez, a törzsrajongók már nagyon várták, és jó a fogadtatása. A japán kiadóm, akik kiadták az előző Hide and seek lemezünket, már jelezték, hogy szeretnék ezt is megjelentetni, nagy öröm ez számunkra. Egyre többen fedeznek fel bennünket, és az is jó érzés, hogy a magyar kiadónk (Magneoton) vadiúj webshopjában legelőször a Kozma Orsi Quartet lemezét rendelték meg. Kíváncsian várjuk a folytatást.

– Van olyan álmod, vágyad, amit mindenképpen szeretnél megvalósítani a közeljövőben?
– Most nagyon jól érzem magam a bőrömben.

Tamás István

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*