Gingrich Floridában utolérte Romneyt

Newt Gingrich támogatottságban gyakorlatilag utolérte Mitt Romneyt Floridában, mindössze egy nappal azelőtt, hogy a republikánus elnökjelölt-aspiránsok másodszor és egyben utoljára csapnak össze a televízió nyilvánossága előtt a “napfény államában” megtartandó előválasztást megelőzően – derült ki a szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatokból.

A CNN hírtelevízió, a Time magazin és az ORC közvélemény-kutató intézet közös felmérése szerint a Republikánus Párt jövő keddi floridai előválasztásán szavazni kívánó válaszadók 36 százaléka Mitt Romney volt massachusettsi kormányzóra, 34 százaléka pedig Newt Gingrich volt képviselőházi elnökre adná le a voksát. A két politikus közötti, mindössze 2 százalékpontos különbség belül van a statisztikai hibahatáron.


Gingrich a Dél-Karolinában elért győzelme után megduplázta támogatóinak táborát Floridában. Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor 11, Ron Paul texasi képviselő pedig 9 százalékon áll. A Quinnipiac Egyetem ugyancsak szerdán közölt felmérése szerint is 36 százalék szavazna Romneyra, 34 százalék pedig Gingrichre. Ebben a közvélemény-kutatásban azonban Santorum 13, Paul pedig 10 százalékon áll. A válaszadók 38 százaléka ugyanakkor még mindig kész meggondolni magát és egy másik jelöltet támogatni.

A dél-karolinai erőpróba előtt a Quinnipac Romneynál 37, Gingrichnél pedig 26 százalékos támogatottságot mért Floridában, Santorum és Paul pedig egyaránt 15-15 százalékon állt. Az eddigi republikánus erőpróbákon mindig más jelölt végzett az élen: az iowai jelöltállító gyűléseken – noha a szavazatok egy része elveszett – hivatalosan Santorum, a New Hampshire-i előválasztáson pedig Romney győzött.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*