Északi fény Skócia egén

Sarki fény világítja meg az eget Skócia és Észak-Anglia felett, miután az utóbbi hat év legnagyobb napkitörését regisztrálták vasárnap.

Ken Kennedy, a Brit Csillagászati Társaság munkatársa kedden elmondta, hogy az aurora borealis néven is ismert fényjelenség még néhány napig látható lesz. A sarki fényben Skócia északi részein lehet gyönyörködni, de az, hogy Észak-Angliában és Írországban is tapasztalható, kizárólag a rendkívüli naptevékenység következménye – jegyezte meg.


A vasárnapi napkitörés az északi fény jelenségét délebbre tolta – közölte az Egyesült Államok coloradói székhelyű Országos Oceanográfiai és Légügyi Hivatala (NOAA).A Föld légkörébe a sarkok körüli behatoló elektromos töltésű részecskék ionizálják a légkör atomjait, s sugárzásra kényszerítik azokat. A sarki fény igen változatos formában mutatkozik: diffúz, vöröses függönyként; hosszú, mozgékony, zöldes, kékes és vöröses sávok és sugarak (drapériák) formájában; a távolban perspektivikusan összefutó sugárnyalábok formájában (sarkifény-korona). Műholdas felvételek tanúsága szerint a sarki fény egyszerre jelentkezik egy – a mágneses pólust övező – ún. sarki fény gyűrű mentén.-MTI-

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*