A politika mocsara George Clooney új filmjében

Csütörtökön kerül a magyarországi mozikba George Clooney új filmje, A hatalom árnyékában, amely egy amerikai elnökválasztási kampány kulisszái mögé enged bepillantást.

    George Clooney a 2005-ös Jó estét, jó szerencsét! című filmje után újból politikai drámát készített. A hatalom árnyékában azonban nem a múlt ürügyén akar beszélni a jelenkor fontos problémáiról, például a sajtó szabadságáról, hanem közvetlenül, egy kedvezőtlen fejlődéstörténeten keresztül. Mi lesz az idealistákkal, ha a nagypolitikában akarnak érvényesülni? – teszi fel a kérdést a film forgatókönyvéért, rendezésért és produceri munkáiért egyaránt felelős Clooney. A forgatókönyv alapjául szolgáló Beau Willimon-színdarab jogait az executive producerrel, Leonardo DiCaprióval együtt vásárolták meg. A 101 perces film eredetileg The Ides of March (Március idusán) címet kapta, a magyar forgalmazó, a Budapest Film azonban átkeresztelte a kevésbé áthallásos A hatalom árnyékában-ra.

  A történet főhőse, Stephen Myers (Ryan Gosling) mindent tud a politikai marketingről, profizmusán csak az idealizmusa ejt csorbát. Például az, hogy hisz az elnöki posztért induló, szintén újoncnak számító Mike Morris (George Clooney) szokatlanul őszinte és radikálisan zöld szlogenjeiben.Az elnökjelölt-állítás idején kapcsolódik be a néző a történetbe, ám hamar rádöbbenhet: az eszközök éppolyan durvák, mintha már az utolsó forduló következne. És ahogy a két zöldfülű egyre nagyobb rutinnal mozog a politika útvesztőiben, úgy válnak hasonlatossá környezetükhöz. A feszültséget nem is annyira az újszerű meglátások, inkább a pontos jellemábrázolások és a thrillerszerű fokozás csempészi a nézőtérre: vajon ki meddig hajlandó elmenni a győzelemért?

 George Clooney ezúttal sem a főszerepet osztotta magára, azt rábízta a fiatal Ryan Goslingra. A nézőket leginkább a két veterán kommunikátort alakító Philip Seymour Hoffman és Paul Giamatti játéka nyűgözheti le, illetve a naiva szerepében feltűnő Evan Rachel Wood alakítása.A fordított Julien Sorel-történet műfaji társaihoz képest a kasszáknál sem teljesít rosszul, a 12,5 millió dollárból forgatott film október elejei premierje óta több mint 40 millió dollár bevételt hozott az Egyesült Államokban az imdb.com adatai szerint.Igaz, eddig nem sok díjjal büszkélkedhet a Clooney-opusz, viszont annál több jelöléssel. A Golden Globe-gálán nem aratott sikert, viszont a legjobb forgatókönyvnek járó Oscar-díjért versenyben van.-MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*