Talán nem gyengül tovább a forint

Londoni felzárkózó piaci elemzők véleménye szerint a piacot ugyan meglepte, hogy az MNB kedden változatlanul hagyta 7,00 százalékos alapkamatát, a döntés azonban hosszabb távon várhatóan nem okoz jelentős forintgyengülést.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak körében nem volt konszenzusos előrejelzés, hogy az MNB monetáris tanácsa kedden ismét fél százalékponttal emeli alapkamatát; több londoni szakértő is látott esélyt egy kisebb mértékű, 0,25 százalékpontos szigorításra. Olyan előrejelzés azonban nem volt a londoni elemzői közösségben, amely változatlan MNB-alapkamatot jósolt volna keddre. A legközelebb ehhez a prognózishoz a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital elemzői jártak.

A ház felzárkózó piaci szakértői 0,25 százalékpontos kamatemelést vártak keddre, de külön kiemelték előrejelzésükben, hogy az MNB monetáris tanácsa az előző havi emelés után még szünet lehetőségét is felvetette arra az esetre, ha a piaci kondíciók nem romlanak. A keddi döntés után a 4cast nevű vezető pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport közgazdászai annak a véleményüknek adtak hangot, hogy bár “meglehetősen homogén” piaci várakozás volt az 0,50 százalékpontos keddi kamatemelés, azonban “voltak ismert kockázatai” annak is, hogy az MNB ennél kisebbet lép, tekintettel arra, hogy már az előző monetáris tanácsi ülésen a javaslatok között volt a 0,25 százalékpontos emelés.

A 4cast elemzői szerint az infláció nem is indokolná a további kamatemelést, még akkor sem, ha a költségvetési kiigazító lépések erősítenék az inflációs nyomást. A ház szerint a következő hónapokban is a befektetői kockázatvállalási hajlam, valamint az EU/IMF-tárgyalások lesznek a kulcstényezői a pénzügy politikai döntéseknek. A 4cast elemzői szerint a kamattartásról hozott keddi döntés utáni forintgyengülés “reflexszerű reakció volt”, de a cég arra számít, hogy ez a folyamat “nem megy túl messzire”, mivel a magyar kötvénybefektetéseken továbbra is “bőséges hozamelőny maradt”. (MTI)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*