Sztankay István a nemzet új színésze

Sztankay István színművészt választották kedden a nemzet színészei közé a közelmúltban elhunyt Garas Dezső helyére – közölte a Nemzeti Színház. A Színház.hu elérte Molnár Piroskát, aki megerősítette a hírt és azt is hozzátette, nem telt egy órába a Nemzet Színészeinek tanácskozása.

A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a Nemzet Színésze címet viselő művészek döntöttek arról, hogy a december 30-án elhunyt Garas Dezső helyére Sztankay István kerül a testületbe.
A Nemzet Színésze és a Nemzet Színésznője címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A cím halálig szól, legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban.

Sztankay Ádámot kérdeztük

Sztankay Ádám újságíró, István fia úgy nyilatkozott lapunknak, még nem sikerült elérnie édesapját, ezért szóltak is egy rokonnak nézze meg, nem István volt-e a legrövidebb ideig Nemzet Színésze. Ádámot arról is kérdeztük vajon mennyiben lepődött meg Sztankay István a hír hallatán, mire úgy felelt: “Már korábban is érezhető volt a közönség nyomása. Többen leszólították őt is, sőt, még engem is az utcán és arról kérdezősködtek, mikor lesz édesapám a Nemzet Színésze. Eljött a pillanat.”

sztankay

Sztankay Istvánról saját szavaival:

“Idáig összesen négy színháznak voltam tagja. A miskolci két év után elszerződtem a Both Béla vezette Nemzeti Színházba. Aztán korábbi tanárom, Ádám Ottó hívott a Madáchba. Azt mondta: gyere át, Pista! Nem ígérek szerepeket, de ülj ott a büfében, hogy lássalak!”

“Tudja, én csak hatvankét évesen jöttem rá, hogy elmúltam hatvan. A hatvanöt figyelmeztetés volt, és most, ez a hetven már ijesztő. (…) A baj az, hogy nem tudok idős színészt játszani. Nincs benne gyakorlatom. Tudtam fiatalt, felnőttet, érett férfit. Az öreget nem ismerem”.

sztankay31968, Éjszaka

Pályájáról: Édesapja görög katolikus pap volt, mely nem vetett túl jó fényt az ötvenes években színésznek felvételiző fiúra. Amikor a Színművészeti Főiskola felvételijén édesapja foglalkozása felől érdeklődtek, ő azzal vágta ki magát, hogy pásztor. A felvételiztetőket azonban nem sikerült ennyivel megnyugtatni, s be kellett vallani, hogy lelkipásztor.

arturo
Az Arturo Uiban
A templom varázsa, a misék koreográfiája keltette fel benne az érdeklődést a színház iránt, mert ezen a téren a kettő meglehetősen hasonlít egymáshoz. Mielőtt azonban véglegesen is a világot jelentő deszkákat választotta volna, az élet számos területén kipróbálta magát. Volt segédkántor, dolgozott kifutófiúként a Bástya Ktsz-ben, anyagmozgatóként a Hídépítőknél és csillés is volt föld alatti építkezéseknél. 1957-61 között tanult a Színművészeti Főiskolán, majd diplomájának megszerzése évében Miskolcra szerződött, ahol 1963-ig időzött, majd a budapesti Nemzeti Színház tagja lett 1974-ig, a Madách Színháznál pedig 1974-90 között volt érvényes szerződése.
csillagCsillag a máglyán Haumann Péterrel
Ezután a szabadúszást választotta, majd 1991-ben a József Attila Színház társulatához csatlakozott, amelynek azóta is tagja.
1963-ban a Hattyúdal című sikeres magyar film egyik főszereplőjeként az egész ország megismerte arcát. Népszerűségét csak fokozta az 1968-71 között vetített a Bors című tévésorozat, melynek címszerepét játszotta.
marival
Kiss Mari; Sztankay István, Elveszett paradicsom
Egy időben a művészt is zavarta, hogy nem nőtt épp “kosaras” magasságra. Különösen egy darabban jött ez elő erősebben, amelyben hős, férfias férfit kellett alakítania. A rendező, Egri István, félrehívta Sztankayt és megkérdezte, mi zavarja. “Nem vagyok én ehhez kicsi?” – kérdezte a színész. “Ezt nekem mondod?” – kérdezett vissza Egri, aki még Sztankaynál is alacsonyabb volt. Ezért nem lett belőle válogatott labdarúgó, mert bár jól védett, de – és erre 18 évesen rá is ébredt -, nem nőtt bele a kapuba. A futball szeretete azonban megmaradt, s mellette máig teniszezik és tornázik is.
A színész legendás színpadi párost alkot Schütz Ilával. Rengeteg darabban dolgoztak együtt. A “Jövőre veled ugyanitt” című vígjátékkal mintegy 450-szer kacagtatták meg a nagyérdeműt. Erről, róla szól Sas György ” Újra veled ugyanitt” című könyve is.
hattyu
Sztankay István; Varga Mária, A hattyú
A művész több Shakespeare-vígjátékban játszott már, de nagy vágya még nem teljesült, hiszen királydrámában eddig nem kapott szerepet. Nagyszerű színészi feladatok megoldása elé állítja azonban a József Attila Színházban most futó Kilencen, mint a gonoszok című darab főszerepe, melyet az író, Horváth Péter Sztankay számára írt.A színész, rendező kedvenc időtöltése a szőnyegrojtok kiegyenesítése és a terítők megigazítása. Szabadidejében megszállottan gyűjti a rádiókat és a zseblámpákat, több tucatot tart a ház minden zugában. Valamennyi darabját féltve őrzi. Egyszer felesége autójában elromlott a belső világítás és kölcsönkérte férje egyik zseblámpáját. “Nekem nincs egy fölösleges sem!” – hangzott a válasz.-szinhaz.hu-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*