Magyar leánycége is van a csődvédelmet kért Kodaknak

Csődvédelmet kért a 120 éves amerikai Eastman Kodak vállalat. A társaságnak magyar érdekeltsége is van: a Kodak Kft. árbevétele drámaian csökkent az elmúlt években.

A Kodak igazgatótanácsa aztközölte, hogy sikerült 950 millió dollár kölcsönt szerezni a Citigrouptól másfél évre. A társaság megbeszéléseket kezdett a hitelező bankokkal új hitelkeretről, amelyet a csődbejelentés után venne igénybe.

A bejelentés szerint a Kodak külföldi leányvállalatait nem érinti a csődvédelem. A társaság magyar leánycége, a Kodak Fényképészeti, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1991-ban alakult, jegyzett tőkéje 800 millió forint. Fő tevékenysége a „vegyes termékkörű nagykereskedelem”, a cég beszámolója szerint a tradicionális fotós és digitális fotós termékeket forgalmazó üzletágak 2007-től megszűntek. A vállalatnak folyamatosan, rohamosan csökkenő árbevétellel kell szembenéznie: 2002-ben még 4,5 milliárdos forgalmat ért el, 2007-ben már nem érte el a 3 milliárdot, 2010-ben csupán 640 milliós árbevétele volt. Legnagyobb veszteségét, 616 millió forintot 2003-ban volt kénytelen elkönyvelni, de két éve is mínuszban zárt.

A Kodak végvonaglásáról elterjedt hírekre még e hónap elején is azzal reagáltak a cégnél, hogy “piaci pletykákat és spekulációkat nem kommentálnak”, de ez jelentős változás volt ahhoz képest, hogy szeptemberben még határozottan visszautasították a híreszteléseket, mondván, hogy a cég “kitart kötelezettségei teljesítése mellett, és nincs szándékában csődvédelemért folyamodni”. A Kodak az utóbbi időben több mint ezer szabadalom eladásából igyekezett pénzhez jutni, az adásvételi tárgyalások azonban egyelőre nem sikeresek – írja az MTI a Financial Times-ra hivatkozva.

A George Eastman – a tekercselt filmszalag feltalálója – által 1892-ben alapított Eastman Kodak Company az elmúlt évszázad nagy részében uralkodott a világ fotófilm piacán, a csúcsponton, 1976-ban a társaságé volt az amerikai piac 90 százaléka. A bajok az 1990-es évek vége óta sokasodnak, mióta a digitális fényképezés kiszorítja a filmet. A Kodaknak utoljára 2007-ben volt profitja.-gazdasag.hu-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*