Korának legszebb Hollywoodi csillaga

Gábor Zsazsa eredeti nevén Gábor Sári Budapesten 1917. február 6-án született. Golden Globe-díjas magyarszármazású amerikai színésznő. Nevét Fedák Sári színésznő után kapta.

A művésznő pályafutása 1936-ban kezdődött, amikor megnyerte a Miss Hungary a magyar szépségkirálynőnek járó kitüntető címet.  Ezt követően szintén ebben az évben volt az első nyilvános fellépése Ausztriában, ahol debütált is egyben a Der singende Traum (Az éneklő álom) című operettben. Igazi sikereit 1941-ben érte el Hollywoodba költözése után. Itt hamar hírnevet szerzett színészi teljesítményével, szépségével és sorozatos botrányaival. Gábor Zsazsa kilencszer volt férjnél, hétszer vált el. Egyik házasságát egy hónapig sem tartott, amit érvénytelenítettek is. A kilencedik házassága 1986-óta folyamatosan napjainkig tart.

A Gábor lányok Magda, Zsazsa és Éva kiemelkedően szépek voltak és már Budapesten extravagáns életstílusukról voltak ismertek. Zsazsa egy svájci internátusban tanult, majd 1936-ban elnyerte a Miss Hungary szépségkirálynő címet. Még ebben az évben Bécsbe utazott, ahol a híres tenor, Richard Tauber, felfedezte és meghívta, hogy énekeljen egy szubrettet a Der singende Traum az „éneklő álom”című operettben a Theater an der Wienben. Ez volt Gábor Zsazsa első nyilvános szereplése. 1941-ben, miután házasságának Burhan Belge-gel, egy török diplomatával vége szakadt, követte testvéreit Hollywoodba. Itt színésznőként dolgozott (1952-től több mint 50 filmben szerepelt) és hamar hírnévre tett szert legfőképpen szépsége, botrányai, milliomosokkal kötött házasságai és válásai, valamint egyszeri rövid letartóztatása miatt.

A sajtóban gyakran párhuzamot vonnak közte és Paris Hilton között, akivel egyébként Gábor Conrad Hiltonnal kötött házassága révén rokonok 2002-ben Zsazsának autóbalesete volt Los Angelesben, ahol ő részben lebénult, és tolószékbe került. 2005 és 2007 között két stroke-ja is volt, 2011-ben viszont amputálni kellett jobb lábát térdtől lefelé egy fertőzés miatt. Zsazsa 1968 októberében hazalátogatott Budapestre, ahol Lajos György készíthetett róla fotósorozatot.

Gábor Zsazsa kilencszer kötött házasságot és hétszer vált el. Jelenlegi férjével, Friedrich von Anhalttal, 1986. augusztus 14-én kötött házasságot. A herceg Mária Auguszta anhal hercegnő (II. Vilmos császár menye) 1980-ban adoptált fia, a német nemesség tagja, üzletember. Ez az utolsó a leghosszabb házassága.

Zsazsa férjei:

Burhan Belge (1937–1941) a törökkövetség sajtóreferense volt, később író és diplomata

A lányt elvarázsolta a Kelet izgalmas aurája, és annak ellenére férjhez akart menni a nála jóval idősebb diplomatához, hogy igencsak komornak, szűkszavúnak és sótlannak találta. Igencsak hamar megtartották az esküvőt, de Jolie mama búcsúszavai próféciának bizonyulnak. „Kedvesem, Burhannal kötött házasságod talán nem tart örökké. Ha már nem szereted, bármikor visszajöhetsz hozzám.” – mondta lányának.

Conrad Hilton (1942–1947) a Hilton szállodalánc alapítója, tőle van egyetlen gyermeke

Egy vacsora alkalmával ismerte meg következő szerelmét és férjét: a milliomos szállodatulajdonos Conrad Hiltont.Zsazsát elbűvölte a nála idősebb, magas, erőt sugárzó férfi, és alig egy évvel első válása után már ismét feleség volt a milliomos oldalán. Házassága azonban nem volt boldog.

George Sanders (1949–1954) Oscar-díjas brit színész, aki később testvérét, Magdát vette feleségül

Zsazsa élete egyik legnagyobb szerelmeként emlegeti Sanderst életrajzi könyvében, de ez a kapcsolat is elég viharosan alakult, féltékenységi jelenetekkel.A házasságról vallott nézeteit ugyancsak nyilvánosan így summázta: Jó vagyok a háztartásban. Ha elhagyok egy férfit, megtartom a házát.

Herbert Hutner (1962–1966) pénzügyi tanácsadó

Zsazsa 1962-ben ismerte meg következő férjét, az üzletember Herbert Hutnert. Két héttel később már az oltár előtt álltak.A színésznő elmondása szerint Herbert volt a férjei közül az egyetlen, akihez nem szerelemből ment hozzá, hanem barátságból. Zsazsa gyorsan rájött, hogy ez nem fog menni, és szabadult volna a kapcsolatból.

Joshua S. Cosden, Jr. (1966–1967) üzletember

Zsazsa még Herbert feleségeként ismerkedett meg ötödik férjével, Joshua S. Cosden, Jr.-ral, és a válás után rögtön hozzá is ment.Különbözőségük miatt azonban ez a házasság sem sikerült, 6 hónap múlva a házaspár elvált.

Jack Ryan (1975–1976) a Barbie-baba egyik tervezője

1975-ben sok kaland után azonban megint felbukkant egy férfi a színésznő életében: Jack Ryan, a Barbie baba egyik tervezője.Házasságuk hét hónapig tartott, és barátságba váltak el. Zsazsa válóperével a sztárügyvéd Michael O’Harát bízta meg.

Michael O’Hara (1976–1982) ügyvéd

„Abban a pillanatban, amikor megláttam, lenyűgözött: hat láb négy hüvelyk magas, zöld szemű, barna bőrű, jóképű, szexis – maga a megtestesült férfiasság. Meghívtam ebédre. Majd összeházasodtunk. Ott Las Vegasban. Ugyanabban a templomban, ahol – hét hónappal korábban – feleségül mentem Jack Ryanhez. Ahogy piruló menyasszonyként reményteljesen, bizakodva besétáltam a kápolnába, a lelkész összehúzta, a szemét, mintha csak azt mondta volna: „Nemrég láttalak itt.” Lassan Kékszakállnak kezdtem magam érezni.”
Házasságuk öt évig tartott, és Michael O’Hara Zsazsa egyetlen exférje, akivel nem maradt barátságban.

Felipe de Alba (1982) a házasság csak egy napig tartott

A színésznő épphogy kilépett házasságából, amikor megismerte Felipe de Albát, akivel egyszer csak egy hajón találta magát, méghozzá a saját esküvőjén.”házasságom Felipe de Albával egyáltalában nem volt törvényes. S ennek nem pusztán a mérföldhatár volt az oka, hanem a válásom is. Még nem kaptuk meg a hivatalos bontóvégzést, így a törvény még Michael O’Hara feleségének tekintett.”

Friedrich von Anhalt (1986–)

Zsazsa az Alba hercegével megtörtént őrültséget követően ismerkedett meg a nála 27 évvel fiatalabb Frédéric von Anhalt herceggel. Frederic rögtön el akarta venni a színésznőt, és heves udvarlásba kezdett. Anhalt herceggel kötött házassága óta a művésznő megszólítása, Anhalt és Szászország hercegnője (Princess Von Anhalt and Duchess of Saxony). Az elmúlt években azonban ennek a címnek a viselése is vitatottá vélt, mivel több történész is kétségbe vonta a címnek a hitelességét.

                       

Gábor Zsazsa volt az egyetlen a Gábor lányok közül, aki gyermeket szült. Könyvében (a One Lifetime Is Not Enough, magyarul: Nekem nem elég egy élet címmel jelent meg) leírja, hogy Conrad Hilton megerőszakolta és teherbe ejtette. Francesca Hilton már a válásuk után született, 1947. március 10-én. 2005-ben Conrad édesannya lopással és csalással vádolta Zsazsát, egy kaliforniai bíróság előtt.

1989. június 14-én Gábor Zsazsát azzal vádolták meg, hogy arcon ütött egy Beverly Hills-i rendőrt, Paul Kramert, amikor az megállította őt egy közlekedési szabálysértés után.A nagy sajtóvisszhangot kapott tárgyalás során bűnösnek találták, és háromnapi börtönbüntetésre, valamint 13 000 dollár bírságra ítélték. Gábor Zsazsa vallomásában elmondta, hogy a reakcióját a rendőr viselkedése provokálta ki, aki durván bánt vele és obszcén szavakkal inzultálta őt. Ennek apropójából szerepelt 1992-ben a Csupasz pisztoly című vígjátékban is, ahol önmagát alakította.

Gábor Zsazsa 2002. november 27-én Los Angelesben, utasként részese volt egy autóbalesetnek, melynek következtében a nyolcvanöt éves színésznő kómába esett. A kórházat csak 2003 januárjában hagyhatta el, azóta folyamatos ellátásban részesül. A baleset után kártérítési pert indított, melyet megnyert és 2 millió dollárt kapott.

A színésznő 2004 decemberében öngyilkossági kísérletet tett, jelentős mennyiségű altatót vett be, azonban férje, Friedrich von Anhalt herceg még időben rátalált. Az okkor nyolcvanhét éves művésznőt azonnal kórházba szállították. Egy német lapnak férje akkor azt nyilatkozta, sejtette, hogy felesége öngyilkosságot kísérelhet meg, de remélte, hogy ez mégsem következik be. A díva 2005. július 7-én, nyolcvannyolc évesen komoly agyvérzésen esett át. A kórházból július 15-én tért haza és az elmondások szerint a felépülése jól halad.

Az idős színésznőt 2010. július 17-én ismét kórházba szállították, miután Bel Air-i otthonában televízió nézés közben kiesett az ágyából, aminek következtében több csontja is eltört. A  több órás műtét sikeres volt, de a beteg az eséskor a fejét is beütötte, ezért agyrázkódást szenvedett. Az orvosok, szerint csípőműtétje közben Gábor Zsazsa agyvérzést is kaphatott. A színésznő lánya, Francesca Hilton  cáfolta, hogy anyja kritikus állapotban volna, vagy hogy ne reagálna a körülötte levőkre. “Nincs kómában, gyógyszereket adnak neki, még minden életfunkciója erős, és beszél is” – mondta. A 93 esztendős díva 2010. augusztus 13-án rohammentővel újra visszakerült a Los Angeles-i Ronald Reagen kórházba, ahonnan két nappal korábban távozhatott, miután csípőtörése után egy hónappal hazaengedték. Férje Anhalt bejelentette, hogy hivatalosan is visszalép kaliforniai kormányzójelöltségétől, felesége egészségi állapota miatt.

Zsazsát 2010. augusztus 31-én eszméletlenül, lázasan, influenzagyanús tünetekkel visszaszállították a kórházba, annak ellenére, hogy már megkapta az utolsó kenetet, és elutasította, hogy újabb műtétet hajtsanak rajta végre. 2010. szeptember 3-án engedték ki a kórházból, és a Bild című német lapnak nyilatkozva a színésznő férje elmondta halála után konzerváltatni akarja testét a színésznő. Ezt követően 2011. március 23-án ismét kórházba került, ennek egyik oka, kedves barátnőjének Elizabeth Taylornak a halál híre volt.

2011. március. 30-án ismét kórházba szállították, mert nem kapott levegőt. Férje szerint elég valószínű, hogy a sztár már nem távozik élve a kórteremből, ugyanis azt nyilatkozta, hogy fél, mert talán végleg elveszítheti Gábor Zsazsát.Gábor Zsazsa bizakodó, és ezt tervezi, hogy a rehabilitációját követően férjével egy 1,5 millió dolláros társasházi luxuslakásba költözik a nyüzsgő Bel Airnél és Beverly Hillsnél nyugodalmasabb Westwoodban.

Tamás István

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*