Harmadával eshet idén az ingatlanbefektetési piac

A magyar ingatlanbefektetési piac forgalma tavaly 620 millió eurót (mintegy 175 milliárd forintot) tett ki, idén 400 millió eurós forgalom várható, feltéve, hogy a vevők találnak finanszírozást a tranzakcióhoz – mondta Tim O’Sullivan, a CB Richard Ellis társigazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Az elvárt hozam 7,25-7,5 százalék, ez megfelel a budapesti és a pozsonyi hozamnak. Varsó és Prága már túl drágának számít, mivel ott a hozam múlt év utolsó negyedében 6,25-6,5 százalék volt – erről Jos Tromp, a CBRE közép-európai kutatásért és tanácsadásért felelős vezetője beszélt. A hozam elvárást a kockázatmentesnek tartott 10 éves német államkötvény hozamhoz mérik a befektetők, amely jelenleg 2 százalék.A közép-kelet-európai piacon a múlt évben 11,2 milliárd euró volt a kereskedelmi ingatlanbefektetések értéke, amely kétszerese a 2010. évinek.

Ma is ez a legvonzóbb befektetési eszköz a régió piacán – mondta Jos Tromp. Az irodapiacon a kihasználatlanság nagyon változó a régióban.

Amíg Varsóban 6,7 százalék, addig Prágában 12 százalék, Budapesten pedig 19 százalékon áll.A magyar befektetési ingatlanpiac 2007-ben állt a csúcson 1,9 milliárd euróval. Tavaly a 620 millió euróból 53 százalékot tettek ki az irodák, 19 százalékot a kereskedelmi létesítmények, és ugyanennyi volt a hotelek részesedése is, a logisztikai (ipari) létesítmények pedig 9 százalékkal részesedtek. Tim O’Sullivan becslése szerint idén az irodák és a kereskedelmi épületek egyharmad-egyharmad arányban részesednek a forgalomból.
Borbély Gábor a CBRE elemzési és tanácsadási vezetője az irodapiacot elemezve elmondta, hogy tavaly a bérbe adott terület 400 ezer négyzetméter volt, ez 100 ezer négyzetméterrel több, mint az egy évvel korábbi volt. A múlt évi bérbeadás 40 százaléka bérlet-hosszabbítás volt. Miután 2014-ig alig néhány tízezer négyzetméter új iroda kerül piacra, a kínálat szűkülni fog, viszont az új területekre jelenleg minimális az előszerződés – tette hozzá.-MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*