Felhasználói adatok szigorítását kéri az EU

Az Európai Unió a héten a nagy cégek által kezelt felhasználói adatok szabályozásának szigorítását fogja javasolni. A lépés különösen a Google-ra és a Facebookra lehet nagy hatással – tájékoztatott az InfoRádió.

‘Európának új adatvédelmi szabályokra van szüksége, a vállalkozások számára pedig csökkenteni kell a bürokráciát’ – ezekkel a szavakkal vezette fel Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke az új adatvédelmi szabályokról szóló javaslatot. ‘A felhasználók csak akkor bízzák adataikat a cégekre, ha biztosak lesznek abban, hogy vigyáznak adataikra. Az egyénnek kell rendelkeznie adatai felett’ – tette hozzá egy müncheni konferencián.


A szabályozás főként az olyan internetes cégekre vonatkozik, mint például a Facebook, vagy a Google. Reding ugyanakkor azt is megjegyezte: egyszerűsíteni kell az európai adatvédelmi szabályozást, mert az nehézkes és sokba kerül a cégeknek. ‘Túl sok az egymásnak is ellentmondó szabály Európában, ami évi 2,3 milliárd eurójába kerül a vállalkozásoknak’. Az új adatvédelmi szabályozást már a hét közepén nyilvánosságra hozhatják, de azt a tagállamoknak is jóvá kell hagynia. Franciaország, Németország és mások ellenezhetik, hogy az adatvédelmi ellenőrzés Brüsszel hatáskörébe kerüljön.

A Reuters birtokába jutott vázlat szerint a felügyelőszervek nagyobb hatalmat kapnának és megkövetelhetnék, hogy a cégek azonnal jelezzék nekik, amikor adatlopás történt, vagy visszaéltek az adatokkal.

Az unió tagállamai az EU-szabályok megsértéséért globális jövedelmük egy százalékára bírságolhatnák az online cégeket. Nagyobb jogokhoz jutnának a felhasználók, akik megkövetelhetnék azt, hogy ‘elfelejtsék’ adataikat és hogy az adatokat szabadon mozgathassák át más cégekhez.-OrientPress Hírügynökség-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*