Olajembargót vezet be az EU Irán ellen

Fokozatos olajembargót vezet be Irán ellen az Európai Unió, erről ma reggel született elvi döntés a 27-ek reggel tartott nagyköveti szintű előkészítő ülésén.
Az Egyesült Államok Európával és számos ázsiai országgal együtt kíván nagyobb nyomást gyakorolni Iránra, a cél, hogy a közel-keleti ország hagyjon fel a nukleáris programjával, melyet ő tagad, hogy folytatna. Egy amerikai kimutatás szerint az európai országok naponta mintegy 450 hordó olajat importálnak az országból.
Az intézkedés értelmében azonnali tilalmat mondanak ki iráni nyersolajimportról szóló új szerződések megkötésére, az érvényben levő szerződéseket azonban csak egy bő öt hónapos, július 1-jéig tartó átmeneti időszak beiktatásával mondják fel.Közben arról gondolkodnak a tagországok, hogy hogyan kompenzálják az embargó miatt olajhiányt elszenvedő tagállamokat, leginkább Görögországot. A nehéz gazdasági helyzete miatt Athén lényegében fizetésképtelen, és a korábbi olajimport-forrásai közül egyedül Irán volt hajlandó úgy kőolajat biztosítani a görögöknek, hogy nem kellett azonnal fizetniük érte. Ha az embargót Görögországnak is alkalmaznia kell, könnyen kőolaj nélkül maradhat Görögország – írta a Bruxinfo hétvégén.

Közben csökkent a kőolaj ára a szabadpiacon, az amerikai könnyűolaj hordónkénti jegyzése 98 dollár környékén áll, a Brent olaj márciusi jegyzésű fajtája, jelenleg a 110 dolláros szint körül mozog. Már negyedik napja csökken az olaj ára, a spekulációk szerint az Európát sújtó válság csökkentheti a nyersanyag iráni keresletet. Nagy figyelem övezi továbbá az EU tagok külügyminisztereinek brüsszeli tárgyalását.-OrientPress Hírügynökség-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*