Tony Packo és a magyar hot dog

Magyar hot dogot esznek az amerikaiak. Tony Packo kávéháza az Ohio állambeli Toledo városának magyar negyedében álló kávéház, amit Tony Packo alapított 1932-ben. Tony a Packó család sarja, 1908-ban született Toledóban. 

A nagy gazdasági világválság idején a rokonoktól kapott 100 dollár kölcsönből indította be kávéházát. Ebből a pénzből a Consaul és Genesee Street sarkán, nem messze attól a helytől, ahol született, egy hot dog- és jégkrémárusító boltot nyitott. John testvére mellett, akinek a Consaul Streeten volt egy kisebb üzlete, kitanulta az éttermi szakmát. Az alkoholtilalom miatt 1933-ig nem árusítottak alkoholt Tony kávéházában.

ÁLDOM A SORSOM, HOGY IDE VETETT.BESZÁMOLÓ AMERIKÁBÓL

 

Mivel Tony magyar származású volt, egy általa magyar hot dognak nevezett hot dogot talált ki. Tonyék kávéháza nagyon sikeres lett, így a következő évben Tony és felesége, Rose megnyithatták első boltjukat, amit ma Consaul Tavernnek hívnak. 1935-re megvásárolhatták az épületet, ahol a kávéház volt.

A Tony Packo’s Cafe csak a nevében kávéház, sokkal inkább étterem, ma is a Packo család irányítása alatt áll, Tony és Rose gyerekei, Tony Jr. és Nancy, valamint Nancy fia, Robin Horvath vezeti. A M.A.S.H. című sorozatban játszó Jamie Farr maga is toledói volt, így a sorozatbeli szereplő számos alkalommal emlegette a kávéházat, az első részben Packótól rendeltek, még az utolsó, két és fél órás részben is szóba került a kávéház neve.

Ha valaha az ohiói Toledóban jársz, a város magyar részén, Tony Packonak van a legjobb magyar hot dogja. Csak huszonöt cent…
– Jamie Farr a M.A.S.H.-ben

Amikor 1972-ben Burt Reynolds a városban forgatott, Tonyék meghívták az étterembe. Így ő volt az első híresség, aki megfordult náluk. Ma már a falon számos magyar hot dog formájú plaketten láthatók az étteremben megfordult hírességek aláírásai. Ha Ohioban laksz, vagy egyszer arra jársz, feltétlenül látogasd meg Tony kávéházát, és kóstold meg a magyar hot dogot amit az amerikaiak is nagyon szeretnek. A kávéház elérhetősége: http://www.tonypacko.com/index.php

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*