Közép-Európa egyik legnagyobb koporsógyára

Hegedüs Sándor egy amerikai tipusú koporsó fedelén próbafestést készít. MTI Fotó: Balázs Attila

A hatvan éve működő cég Közép-Európa egyik legnagyobb koporsógyára, évente huszonnégyezer darabot gyártanak, melynek felét külföldön értékesítik. A hetvenegy dolgozót foglalkoztató Keletfa termékeit Franciaországba, Németországba, Oroszországba és a szomszédos országokba exportálják.

Hegedüs Sándor egy amerikai tipusú koporsó fedelén próbafestést készít. MTI Fotó: Balázs Attila

 

A 90-es évek piaci változásai nehéz helyzetbe hozták a vállalatot, több éves visszaesés után 98-ban a Hegedüs család vásárolta meg a céget. Az új vezetés komoly beruházásokat és piacváltást hajtott végre a következõ években, melynek eredményeképpen a vállalat termelése a többszörösére nőtt.

 

Napjainkban a Keletfa Kft. Magyarország piacvezető koporsógyártó társasága, a vállalat alkalmazásában álló mintegy hetven fõ 24.000 koporsót gyárt évente. A termelés jelentős része belföldön kerül értékesítésre, de emellett jelentõs exportpiacokkal rendelkezik európai államokban, elsõsorban Németországban, Franciaországban és Finnországban.

 

A marketing tevékenységük rendkívül korlátozott, mert reklámmal és más promóciós eszközökkel nem élhet egy koporsógyártó, tehát  eladásaik elsősorban a kereskedők személyes megkeresésein alapul, és ezért nagyobb marketing akcióra nem kerül sor, nem is kerülhet a későbbiek folyamán sem.

amerikai típusú koporsó

 

A felkészülésük abban áll, hogy vizsgáljuk a lehetőséget, hogyan modernizálják az említett két területet, ami a környezetvédelemmel áll kapcsolatban, a következő évek beruházásai ezt a két területet fogják elsősorban érinteni.

 

A kereskedelmi partnereik temetkezési vállalkozók elsősorban Magyarországon, a lakosságot nem szolgáljuk ki. A német piacon nagykereskedőkkel állnak kapcsolatban, illetve néhány gyárral. A tendencia az, hogy Németországban a termelés csökken, illetve teljesen megszűnik, és ezt kelet- európai, lengyel és magyar importtal pótolják. A gyáraknak elsősorban festetlen koporsókat szállítanak, melyeket ők végül a saját színeikre festenek, és úgy árusítanak, a nagykereskedőknek pedig készre szállítják.  A kereskedelemnek határt szab az, hogy a minimális rendelés az egy kamionnyi áru, és ezért csak a komoly partnereket tudják kiszolgálni. Magyarországon akár 1-2 darab termék értékesítése is szóba kerül, de itt is meg kell fontolni a szállítási költségeket, hogy arányban legyenek az áru értékével. A legnagyobb kihívás, hogy a környezetvédelmi előírásoknak megfeleljenek. Ez komoly beruházásokat igényel. Ezen kívül termékeiket állandóan fejleszteni kell, hogy a minőség és a megbízhatóság minden évben javuljon, az árak pedig ne emelkedjenek.-MTI/AMH-


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*