Húsvétig legalább kétszer drágulhat a baromfi

Néhány hónapon belül valószínűleg több alkalommal is emelkedik a baromfi ára – erről számolt be a Napi Gazdaságnak Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnöke.

Az áremelkedés oka elsődlegesen az, hogy minden költség növekszik, így például drágul az üzemanyag, így megnőnek a szállítási költségek is. Emellett a Baromfi Termék Tanács elnöke, Bárány László arról is beszélt, hogy mivel az exportkereslet igen élénk, eleve kevesebb baromfihús marad a magyar piacon – ami szintén hozzájárul a dráguláshoz. Többe kerül továbbá a táp is, így kevesebb állatot tenyésztenek, ebből következik, hogy a feldolgozók már egészen biztosan magasabb áron juthatnak hozzá a húshoz.

Előreláthatólag az áremelkedésre nem egyszerre, hanem lassabb ütemben kerül sor, legalább két-három szakaszban – annyi azonban bizonyos, hogy április elejére a csirkemell a jelenleginél akár 10%-kal is többe kerülhet. Az eleve olcsóbb termékek esetében, vagyis például a csirkeszárnynál, vagy combnál szintén várható némi drágulás, azonban ennek a mértéke nem lesz annyira drasztikus, számszerűsítve nagyjából 4-5%-ra tehető. Az áremelkedés érinti a pulykahúst is.

A Baromfi Termék Tanács elnöke szerint a termelők és feldolgozók valószínűleg el tudják majd érni, hogy a kereskedők elfogadják az áremelési szándékot – ugyanis az ő költségeik is emelkednek. A baromfihús mellett várhatóan a tojás is drágul az elkövetkező hónapokban.-agroinform-

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*