Tarr Béla torinói lova, elszaladt a filmkritikusok díjával

Tarr Béla filmje nyerte a Nemzetközi Filmfesztiválon az év legjobb idegen nyelvű filmalkotásnak járó díját. A torinói ló című alkotása a Palm Spring-i Nemzetközi Filmfesztiválon a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) az év legjobb idegen nyelvű filmalkotásnak járó díjat söpörte be.

Január 5. és 16. között megrendezett filmfesztiválon 73 országból nevezett 188 filmet néztek meg a hozzáértők.  Köztük 40-et az idei Oscar-díjra jelölt 63 idegen nyelvű alkotásból. Az ítészek indoklása szerint az elismerést a Tarr Béla fekete – fehér  alkotását a kritika is lelkesen fogadta. A Village Voice című lap “apokaliptikus mesterműnek” nevezte, a független filmes online fórum, az indieWIRE a “merész, lélegzetelállító, hihetetlenül mesteri és erős” jelzőkkel illette. A Lincoln Center filmművészeti folyóiratában közölt toplistán pedig Tarr  Béla Sátán tangója című filmje a negyedik helyet kapta az 1970 után készült legjobb fekete-fehér filmek között. 

A Derzsi János, Bók Erika és Kormos Mihály főszereplésével készült film egy kocsisról, a lányáról és öreg lovukról szól. A film társrendezője Hranitzky Ágnes, a forgatókönyvet Tarr Béla és Krasznahorkai László írta, a film zenéjét Víg Mihály írta.   A díjat a rendező  Fred Kelemen, a film  operatőre vette át. A díjnyertesfilm forgalmazási jogát a Berlinale alatt eddig huszonhárom ország vásárolta meg.

Tamás István

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*