A franciák már 65 millióan vannak

Franciaországban az előző évekhez hasonló ritmusban emelkedett tavaly a lakosság száma, s idén már közel 400 ezer fővel meghaladja a 65 milliót. A születések aránya továbbra is a legmagasabb Írország után: egy nőre legalább két gyermek jut – közölte kedden a francia statisztikai hivatal (INSEE).

Franciaország lakosainak száma, beleértve a tengerentúli területeket is, 2012. január 1-jén 65 millió 350 ezer fő volt, ami 349 ezerrel több, mint egy évvel ezelőtt. Az INSEE adatai szerint harminc év alatt 10 millióval nőtt a franciák száma, ezzel Franciaország kivételt jelent az Európai Unióban, miután a tagországokban általában csökken a lakosok száma.
A lakosság aránya az elmúlt években kiegyenlítetten, 0,5 százalékos aránnyal növekedett, amely valamivel kevesebb, mint a 2000-es években: 2001 és 2006 kötött 0,7 százalékos volt a növekedés.


A születési adatok (827 ezer 2011-ben) és a halálozások (555 ezer) összehasonlításából arra lehet következtetni, hogy a franciák száma természetes módon és nem a bevándorlás miatt növekszik. A születések száma még mindig jóval magasabb, mint a halálozásoké, de 2010-hez képest enyhe (0,7 százalékos) visszaesést mért az INSEE.
Egy nőre több mint két gyermek jut 2007 óta, de a tavalyi 2,01-es átlag csökkenést jelent a 2010-es 2,03-as átlaghoz képest, ami rekordnak számított a baby-boom évei után. Az Európai Unióban csak Írországban magasabb a születések aránya, ott egy nőre 2,07 gyermek jutott az elmúlt három évben.
Pascale Breuil demográfus a Le Monde című napilapnak elmondta: Franciaországban számos feltétel adott a lakosság növekedéshez. A nők választhatnak, hogy a szülést követően visszamennek-e dolgozni vagy sem, egy férfinak és egy nőnek nem kell a gyermekvállaláshoz összeházasodnia, mert tudják, hogy a családpolitika mindenkire vonatkozik és enyhíti a gyermekvállalás anyagi következményeit.
A születéskor várható élettartam egy hónappal, 84,8 évre növekedett egy év alatt a nők számára, a férfiak esetében pedig két hónappal, 78,2 évre.
Az elmúlt harminc évben a lakossági sűrűség is változott: miközben a fővárosban és környékén, valamint a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidékén egyre többen élnek, Franciaország úgynevezett középső, átlós részén egyre fogy a lakosság.
A tanulmány egyik meglepő adata, hogy a franciák hetven százaléka abban a régióban éli le az életét, ahol született. Az elzásziak ragaszkodnak leginkább szülőhelyükhöz: az Elzászban élők nyolcvan százaléka ott is született és nem is akar onnan soha elköltözni. Ezzel szemben Párizsban és környékén már alig találni a fővárosban született franciát.-MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*