Vagy, vagy nem vagy? Ez itt a kérdés?

Debrecen Város Bálján nemkívánatos volt a vagy.hu munkatársa – Megakadályozták fotóriporterüket munkájának végzésében. Porcsin Zsolt a lap főszerkesztőjének beszámolója:

Debrecen – Bár előzetesen a Város Bálját szervező Főnix Rendezvényszervező elfogadta a vagy.hu fotóriporterének bejelentkezését az eseményre, a bál kezdete előtt a Kölcsey Központ – erre az alkalomra elfüggönyözött – bejáratánál a belépőket gardírozó egyik személy (városházi sajtómunkatárs) tudatta vele, hogy nemkívánatos személy a rendezvényen.

A fotóriporterünket feltartóztató polgármesteri hivatali sajtómunkatárs azzal érvelt, hogy a vagy.hu-t nem tartják sajtóterméknek, mivel nem szerepel a Médiahatóság nyilvántartásában, ezért nincs helye a Város Bálján, annak első órájában, ami egyébként a sajtó dolgukat végző munkatársai számára nyilvános volt.

Mivel munkatársunkat előzetesen akkreditálták, némileg meglepett bennünket a vele szembeni fellépés, egyébként pedig nem, mert folyamatosan érzékeljük, hogy mindenféle okokra hivatkozva egyes intézmények, szervezetek, hivatalok nehezítik, akadályozzák munkánkat. Ezekről a hátráltató ténykedésekről többnyire nem szoktunk beszámolni az olvasóinknak, mert úgy véljük, egy újságnak nem az a dolga, hogy arról szóljon, miért nem tud valamiről szólni.

Most kivételt teszünk, és a ma esti inzultus jobb megértését segítendő, betűhíven megjelentetünk egy két hónappal ezelőtti levélváltást, bár ez korábban nem állt szándékunkban. A Kósa Lajos polgármester kabinetfőnöke által írt levél és az arra adott válasz olvasható alább minden további kommentárunk nélkül.

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a vagy.hu internetes portált megjelenése első pillanatától kezdve hírszolgáltató médiumnak, internetes sajtóterméknek tekintette, így eljuttatta hozzá sajtóinformációit, az általa szervezett sajtótájékoztatókra szóló meghívókat, valamint válaszolt a portáltól érkező kérdésekre.

A hatályban lévő médiatörvény szerint az internetes sajtótermékeknek nyilvántartásba vétel céljából be kell jelenteni magukat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (MHH). A hatóság internetes honlapján elérhető – legutóbb 2011. november 4-én frissített – listában a vagy.hu neve nem szerepel, így a törvény szerint jelenleg nem minősül regisztrált internetes sajtóterméknek. Ezen kívül a vagy.hu „impresszumában” nem szerepel a kiadó neve, székhelye, a kiadásért felelős személy neve. Az „impresszum” így nem felel meg a vele szemben támasztott jogszabályi követelményeknek és elvárásoknak.

Tájékoztatom tisztelt főszerkesztő urat, hogy Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala – eddigi pozitív, elfogadó hozzáállását és tájékoztatási szándékát felfüggesztve – a vagy.hu-t a jövőben addig nem tudja internetes sajtóterméknek tekinteni, míg a vagy.hu a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság regisztrált internetes sajtótermékeket felsoroló hivatalos listájában nem szerepel.

Debrecen, 2011. november 10.

Tisztelettel:

Tóth Andrea

osztályvezető

x x x

Tóth Andrea

osztályvezető részére

Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal

Polgármesteri Kabinet

Tisztelt Osztályvezető Úrhölgy!

2011. november 10-én kelt levelét – melyben arról tájékoztat, hogy a Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának egésze a vagy.hu-t a jövőben addig nem tudja internetes sajtóterméknek tekinteni, míg a vagy.hu a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság regisztrált internetes sajtótermékeket felsoroló hivatalos listájában nem szerepel – köszönettel vettem.

A levelében arról is említést tett, hogy a vagy.hu impresszumában nem szerepel a kiadó neve, székhelye, a kiadásért felelős személy neve, illetve hogy az impresszum nem felel meg a vele szemben támasztott jogszabályi követelményeknek és elvárásoknak. Tisztelettel tájékoztatom Önt, hogy impresszumunk mintájául a – tudomásunk szerint – önkormányzati tulajdonban lévő Dehír elnevezésű hírportál impresszuma szolgált (http://www.dehir.hu/impresszum/), ahogy ott, úgy nálunk is a szerkesztők nevei és az elérhetőségünk szerepel.

Olvasóink – akik többnyire debreceni állampolgárok – nevében köszönöm, hogy a Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala eddig a vagy.hu-t hírszolgáltató médiumnak, internetes sajtóterméknek tekintette.

A debrecenieket szolgáló munkájához sok sikert kívánva tisztelettel üdvözli:

Porcsin Zsolt

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*